První mládě vzácného kočkodana bělonosého slaví v ZOO Dvůr Králové

13. září 2016

Skupina kočkodanů bělonosých je v ZOO Dvůr Králové od loňského května a už se raduje z nového přírůstku. V celé Evropě jsou tito primáti přitom chováni pouze ve třech zoologických zahradách. Díky novému mláděti ve dvorské ZOO se počet chovaných jedinců na celém kontinentu vyšplhal na deset.

Zoo získala samce se dvěma samicemi vloni ze Zoo Rotterdam. Jedná se o chovný pár, jedenáctiletého samce Wangariho a sedmnáctiletou samici Yvette, s dvouletou dcerou jménem Johanka. Nyní se skupina rozrostla o čtvrtého člena.

„Mládě se narodilo ve středu 7. září. Porod proběhl bez komplikací, Yvette je zkušená matka a o nové mládě se vzorně stará. Podle prvních pozorování to vypadá na samečka,“ uvádí zoolog Michal Podhrázský a dodává, že mládě už je možné vidět ve výběhu kočkodanů v pavilonu Ptačí svět.

Kočkodanovo pojmenování přesně vystihuje, co je jeho nejvýraznějším znakem - bílá srst v oblasti nosu. Jeho zbarvení je jinak nenápadně tmavé.

Čtěte také

Kočkodan bělonosý žije ve střední a západní Africe v nížinných tropických deštných lesích, často i na přechodu deštných lesů a savan.

Patří mezi méně ohrožené druhy primátů, ačkoli na některých místech je lokálně ohrožen, zejména kvůli ubývání jeho přirozeného prostředí a lovu. To platí zejména o ostrově Bioko.

První mládě vzácného kočkodana bělonosého udělalo radost ZOO Dvůr Králové
autoři: Simona Jiřičková , Andrea Jiroušová
Spustit audio