První srpnový den před 5 lety shořela v Krkonoších Petrova bouda. Jak se staví nová?

2. srpen 2016

Právě 1. srpna 2011 shořela v Krkonoších Petrova bouda. Před pěti lety v první srpnový den kolem deváté hodiny dopoledne dostali hasiči zprávu o požáru Petrovy boudy v Krkonoších. Ihned vyjeli na hřeben hor do výšky 1 288 metrů nad mořem. Horský hotel z 19. století ale přesto shořel. Teď se na jeho místě staví náhrada.

„Celkem sedm cisteren se snažilo dostat oheň pod kontrolu. Bohužel ale bouda shořela prakticky celá. Dva dřevěné objekty lehly popelem úplně a z třetího zůstalo jen obvodové zdivo," tak popisoval situaci před pěti lety reportér Martin Pařízek.

Dnes už to na místě Petrovy boudy vypadá úplně jinak. Už z dálky je vidět vysoká jeřáb. Z blízka pak míchačka na beton, složené cihly, nákladní automobily, prostě rušné staveniště.

Nová bouda bude sice z betonu a cihel, z venku by ale měla vypadat stejně jako ta původní.

Památkáři chtějí, aby tady znovu byly i služby pro turisty.

Čtěte také

„Co jsme měli poslední jedníní, tak se počítá s tím, že by tam byla vybudovaná kuchyň a nějaká restaurace. My jsme se také snažili, aby v rámci interiéru byly obnoveny ty původní prvky. Máme to dokonce v podmínkách k realizační dokumentaci," říká Vladimíra Paterová z Národního památkového ústavu v Josefově.

O tom, že by boudě slušelo dřevo, se u staveniště baví i skupinka turistů z Katovic.

První srpnový den před 5 lety shořela v Krkonoších Petrova bouda. Jak se staví její náhrada?

„Myslím si, že udělají betonový základ a pak už to bude ze dřeva," odhaduje jeden z polských turistů.

Petrovu boudu tu při tůře s dětmi také postrádal Jenda z Ostravy: „Přišla bouřka a kroupy, bylo to zábavné. Tak jsme si užili s dětmi. Schovali jsme se ve smrčí. Horská bouda by byla samozřejmě lepší."

Německá turistka Roswitha Krause jezdí s manželem každý rok do Krkonoš. O opravách boudy si několikrát přečetla i v regionálních novinách v Německu: „Mnoho Němců tu boudu zná ještě z dob NDR. Doufám, že tady zachovají tu původní podobu pro turisty."

První srpnový den před 5 lety shořela v Krkonoších Petrova bouda. Jak se staví její náhrada?

Petrova bouda původně sloužila pastevcům dobytka. Její majitelé ale postupně začali vydělávat na prvních turistech a návštěvnících Krkonoš.

„Petrova bouda se začala během 19. století dost zásadně měnit v horský hotel. V roce 1887 už byl vybudovaný v podstatě v podobě v jaké jsme ho znali před požárem," dodává Vladimíra Petrová.

Nová Petrova bouda by se měla podle současných plánů otevřít za tři roky.

autor: mkk
Spustit audio