Radnice v Hradci Králové uvolnila 2,6 milionu na Ulrichův pomník

25. září 2010

(ČTK) - Královéhradečtí zastupitelé schválili z rozpočtu města přes 2,6 milionu korun na výstavbu pomníku někdejšího primátora Františka Ulricha. Vítězný návrh počítá s bronzovou plastikou sedícího starosty na čtrnáct metrů vysokém pískovcovém sloupu, na kterou se budou lidé dívat trojicí dalekohledů umístěných na náměstí. Návrh vyvolal negativní reakce mnoha obyvatel Hradce Králové.

Peníze jsou určené na zahájení stavebního řízení, které si budou zajišťovat vítězové výběrového řízení. Potom město a nadační fond opět vyhlásí další sbírku, řekl náměstek hradeckého primátora Otakar Divíšek.
Nadační fond město Hradec Králové Františku Ulrichovi vybral mezi lidmi a firmami téměř 600.000 korun. Většinu peněz již fond utratil za vyhlášení soutěže a za odměny zúčastněným umělcům. Na účtě nyní zbývá zhruba 125.000 korun, řekl náměstek hradeckého primátora Josef Malíř. Náklady na výstavbu pomníku se pohybují kolem dvou milionů korun.
Ačkoli radnice na výstavbu pomníku zajistila prostředky, mohou se proti jeho vybudování objevit další výhrady. Autoři návrhu nyní musí projednat podobu pomníku s památkáři a dotčenými orgány, takže lze očekávat určité diskuse. Město ale záměr jasně podpořilo a chce jej realizovat, řekl Malíř.
Ulrichův pomník by měl stát na stejnojmenném náměstí v centru Hradce Králové na opačné straně, než dříve stála socha komunistického prezidenta Klementa Gottwalda.
František Ulrich vedl hradeckou radnici v letech 1895 až 1929. Za jeho éry město získalo železniční, silniční, letecké spojení či regulaci řeky Labe a Orlice v centru města. Ulrich také do Hradce Králové pozval vyhlášené architekty Jana Kotěru a Josefa Gočára, kteří ve městě vybudovali několik architektonicky cenných staveb.

Spustit audio