Řasy nejsou jen pro krásu. O ty z bioreaktorů v Mostku na Trutnovsku je zájem po celém světě

8. říjen 2017

V Mostku na Trutnovsku se v unikátní továrně pěstují sladkovodní řasy. Rostou v bioreaktorech, které jsou první svého druhu na světě. Výsledným produktem je astaxanthin - nejsilnější přírodní antioxidant. Špičkové technologie závodu si vysloužily nominaci do letošního ročníku soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje, třeba i proto, že k pěstování řas se využívá odpadní teplo z vedle stojící elektrárny na biomasu.

Spolu s manažerem kvality Jaromírem Pliščinským stojíme v laboratoři, kde se neotevírají okna a pracuje se s rouškou na obličeji. „Ano, to je úplně běžné. Všichni tady mají ochranné pomůcky. To znamená rukavice, čepičky, roušky a pláště," vysvětluje.

Tady jsou vidět Petriho misky. Začíná se na buňkách, vytvoří se nějaká kultura a ta jde následně po smíchání s vodou do výrobního procesu.

V Mostku na Trutnovsku se v unikátní továrně pěstují sladkovodní řasy. Rostou v bioreaktorech, které jsou první svého druhu na světě

„Ano, to je sice řečeno velice hezky, ale ve skutečnosti je to trošku delší proces. Dostanete malou zkumavku ve které je několik málo buněk řasy. Přenesete je na Petriho misku, na agar, kultivujete, přenesete do Erlenmeyerovy baňky a zase kultivujete. Pak to přenášíme do lahví a posléze to šestilitrových fotobioreaktorů. Pak do osmadvacetilitrových. A když se dosáhne příslušná koncentrace, můžeme to přenést do provozu," upřesňuje Jaromír Pliščinský.

S Ottou Dobřichovským, jednatelem společnosti, jsme přišli do první výrobní haly. I když můžeme možná říkat do pěstírny. Jsou tu jakési vysoké plastové panely, ve kterých cirkuluje roztok.

V Mostku na Trutnovsku se v unikátní továrně pěstují sladkovodní řasy. Rostou v bioreaktorech, které jsou první svého druhu na světě

„Ano, pěstujeme mikrořasu ve vodním roztoku. Dáváme jí potřebné množství kyslíku, potřebné množství živin a potřebné světlo. Výsledkem je, že nám řasa krásně roste. A pokud je krásně vyrostlá, tak ji přečerpáme nahoru do druhé fáze, která je červená. Změnou podmínek dostaneme tu řasu do situace, kdy začne produkovat látku, která se jmenuje astaxanthin. A pro ni tuto řasu pěstujeme," říká Otto Dobřichovský.

Jak dlouho celý ten proces trvá?

„Zelená fáze, od zkumavky až po naplnění celé spodní haly, trvá šest měsíců. My ale nemůžeme takto dlouho čekat. Čili každý týden čtyřikrát odebíráme potřebné množství té zelené řasy, která neustále dorůstá, a přesunujeme ji do červené fáze. Kde je zase asi po pěti dnech hotovo. Sklidíme, odstředíme, usušíme a zabalíme," vysvětluje Otto Dobřichovský.

Říká sklidíme, ale jde zkrátka o odčerpání toho finálního roztoku, který se následně odstředí. A získá se červený prášek. K čemu všemu se používá?

V Mostku na Trutnovsku se v unikátní továrně pěstují sladkovodní řasy. Rostou v bioreaktorech, které jsou první svého druhu na světě

„Ta řasa má velké množství oleje, tedy další stupeň je, že vyextrahujeme olej s látkou astaxanthin. A výsledný produkt se potom používá v potravinových doplňcích, v kosmetice. A dnes se již začíná ve světě používat i ve farmacii," doplňuje Otto Dobřichovský.

Každý rok v Mostku na Trutnovsku vyprodukují zhruba 600 kilogramů astaxanthinu. A ten se dodává doslova do celého světa.

autor: baj
Spustit audio