Rekordní sezónu zažívá po rekonstrukci Bílá věž v Hradci Králové

27. srpen 2015

17 tisíc návštěvníků si letos našlo cestu na dominantu Hradce Králové Bílou věž. Turisté mají o památku dvakrát větší zájem než před rekonstrukcí, která skončila na jaře. Nedávno uplynuly 3 měsíce od chvíle, kdy se památka otevřela znovu turistům. Reportér Jiří Fremuth se proto sešel s Miroslavem Francem z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti.

Po točitém kamenném schodišti jsme vystoupali do první části bílé věže. My teď stojíme uvnitř v její ose. Když se podívíme dolů, tak tam modře září skleněný model Bílé věže.

"Je to jedna z největších atrakcí Bílé věže. myslím si, že takto veliký skleněný objekt zatím nebyl na sbětě vyroben", říká Miroslav Franc.

Nahoru stoupá lehké elegantní kovové schodistě, ale v ose věže jsou nad sebou veliké interaktivní obrazovky.

Co na nich návštěvníci najdou?

"Právě běží program o historii města, protože my si letos připomínáme 790 let od první písemné zmínky o městě. Máme připraveny ještě dva programy. Jeden se týká historie samotné Bílé věže a tomu dalšímu říkáme "zážitkový". Ten pouštíme ve chvílích kdy potřebujeme aby návštěvníci rychle vystoupali na ochoz. To je třeba při svítání nebo při zvonění na zvon Augustin", doplńuje Miroslav Franc.

Zvon Augustin na skleněném modelu Bílé věže

Kolem nás tále chodí návštěvníci. Jaká je spokojenost s jejich počtem?

Bílou věž za tři měsíce navštívilo již 17 000 spokojených lidí

"Podstatnou část tvoří hradečáci. Zbytek jsou turisté. A to dokonce i z hodně exotických zemí. Hodně z východu, tedy z Japonska, Koree nebo Číny. Struktura těch návštěvníkl je velmi pestrá", usmívá se Miroslav Franc.

Když se podíváme ještě zpátky na ony interaktivní obrazovky, chystají se ještě nějaké další novinky? Nějaké další programy?

"To je náš jasný cíl. Chceme návštěvníky dostat na Bílou věž nejen jednou, ale i několikrát za rok. Takže už na Vánoce připravujeme program a protože přístí rok bude významné výročí bitvy u Hradce Králové v roce 1866, tedy to je další nosné téma, které se bude prezentovat na Bílé věži", dodává Miroslav Franc z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti.

Spustit audio