Řidiči parkující u Adršpašských skal mohou dostat pokutu od ochranářů. A to i když za parkování zaplatí

29. květen 2017

Obec Adršpach se dostala do sporu s Agenturou ochrany přírody a krajiny. U turisticky oblíbených Adršpašských skal totiž umožnila zhruba dvěma stovkám řidičů zaparkovat na louce, mimo povolené stání. Ochranáři takový postup kritizují.

„Abychom umožnili těm návštěvníkům zaparkovat v blízkosti skal. A hlavně abychom udrželi bezpečný průjezd vesnicí," odůvodňuje vedoucí Technických služeb obce Adršpach Zdeněk Zatloukal rozhodnutí pustit stovky aut mimo vyhrazená parkoviště. Po protestech ochranářů zůstala o den později louka bez aut, doprava ale kvůli velké návštěvnosti zkolabovala.

„Měli jsme zcela naplněnou kapacitu. Policie úplně zastavila příjezd. Tak se začalo živelně parkovat na příjezdových komunikacích k Adršpachu. Lidé stáli na všech odbočkách do lesa, na pole, v příkopech, a tak dále" doplňuje Zdeněk Zatloukal.

Čtěte také

Podle ochranářů je návštěvnický okruh přeplněný

Názor ochranářů je ale jasný. Pokud se poruší oficiální kapacita parkovišť v okolí skal, která je asi 700 osobních aut a 40 autobusů, návštěvnický okruh už je přeplněný.

„Už prostě nechceme, aby se nějaké další parkoviště v Adršpachu vyhrazovalo. Protože by to prostě znamenalo velké provozní těžkosti. A významné poškozování přírody uvnitř té národní přírodní rezervace na prohlídkovém okruhu," říká Petr Kuna z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Obec ale oponuje tím, že omezování parkování turisty neodradí

Do skal prý turisté stejně zamíří, jen auta odstaví dál od okruhu. Tak to podle Zdeňka Zatloukala dopadlo vždycky v minulosti: „Stáli jinde, jenom nestáli na našich parkovištích. Ale stejně všichni do těch skal přišli."

Obci za porušení zákona nehrozí žádná sankce, ochranáři totiž mohou pokutovat pouze toho, kdo zákaz porušil, tedy samotné řidiče. Ti přitom o sporech nemají ani tušení a za parkování normálně platí.

autor: baj
Spustit audio