Roman Hynek se stará o to, aby se zvířatům dobře bydlelo

12. březen 2015

Tentokrát vás seznámíme s Romanem Hynkem, který v ZOO Dvůr Králové nad Labem připravuje zvířecí bydlení. Pod jeho rukama vznikla nejprve expozice pro hrabáče kapského a pak pro damany. Najdete je v těsné blízkosti slonů.

Jak prostory pro zvířata vznikají se zašla podívat redaktorka Dana Voňková.

Roman Hynek rád cestuje. K dnešnímu dni navštívil 407 zoologických zahrad, akvárií, ptačích parků a jiných podobných institucí (338v Evropě, 24 v Asii, 16 v Amerikách, 28 v Africe a 1 v Oceánii) ve 39 zemích světa (19 v Evropě, 3 v Asii, 10 v Amerikách, 6 v Africe a 1 v Oceánii).

Jaké jsou jeho oblíbené země? Všechny. Některé víc, některé míň, ale raději má ty náročnější a méně turistické. Madagaskar je úžasný svou rozmanitostí, „necivilizací" a zbytkem přírody. Turecko je skvělé svou všehochutí a „přírodními památkami". Karibik je fascinující romantickými zákoutími a vláčným životem, Korea okouzlujícími chrámy, Uzbekistán pohádkovými medresami, Fidži kanibalskou historií, Seychely už jen svým názvem, ale nakonec doma je doma a i sem se rád vrací.

Redaktorka Dana Voňková u domova hrabáče v ZOO Dvůr Králové nad Labem

"Pamatuji si přesně, co mě k cestování dovedlo. V sousední vesnici Chřibská, kam jsem chodil na ZŠ, se narodil velmi významný (ačkoli neprávem zapomenutý) cestovatel Tadeáš Haenke, který byl jakožto významný rodák učivem té školy někde ve 4. třídě. Jeho unikátní a dobrodružná cesta a život vůbec mě uchvátili. Vzápětí poté, co jsem se dozvěděl první informace ve škole, se mi dostal do ruky časopis Pionýr s (na tu dobu) neobvykle rozsáhlým článkem o tomto cestovateli… Bylo rozhodnuto. Byl jsem fascinován každou fotkou z exotické ciziny…", říká Roman Hynek.

autor: DV
Spustit audio