Romantická Morzinsko - Černínská kaple se ukrývá v zámeckém parku ve Vrchlabí

13. červenec 2017

Ve Vrchlabí si dala redaktorka Romana Pacáková dostaveníčko s historikem Krkonošského muzea Jiřím Loudou uprostřed rozsáhlého parku na velmi romantickém místě. Sešli se u vchodu do krásné kaple, kterou tam Romana objevila nedávno náhodou a chtěla o ní dát vědět i vám. Protože o ní zřejmě neví ani většina návštěvníků tohoto krásného horského města.

Sňatkem v roce 1856 mezi hrabětem Heřmanem z Černínů a hraběnkou Luisou z Morzinu vznikl nový hraběcí rod Černin - Morzinové. Hraběnka Luisa nechala v letech 1887 - 1890 postavit rodovou hrobku s kaplí v novogotickém stylu. Postavena byla podle projektu architekta Stephana Tragla.

Vlastní hrobka se nachází pod kaplí. Roku 1892 byl do hrobky uložen hrabě Heřman Černín a v roce 1907 pak hraběnka Luisa. Po 2. světové válce začala být kaple využívána jako modlitebna Církve československé husitské.

Čtěte také

Morzinsko - Černínskou kapli najdete západně od zámeckého parku, pod zahrádkářskou kolonií. Z něj vede ke kapli dřevěný můstek.

V interiéru je novogotický oltář s pietou, dále náhrobky z opuky Vojtěcha Černína z Chudenic († 1816) a jeho manželky Josefy, roz. hraběnky Thunové († 1810). V rozích jsou ženské zahalené karyatidy. Nad vchodem je kůr a varhany a v oknech velmi decentní vitráže.

Romantická Morzinsko - Černínská kaple se ukrývá v zámeckém parku ve Vrchlabí

Samotná krypta se nachází pod kaplí a má samostatný vstup. Není v úplně nejlepším stavu, ani katafalky v ní, ale prostor čistého novogotického trojlodí stále působí velkoryse a důstojně.

Byl to zážitek, když se Romana Pacáková mohla do krypty podívat s historikem Jiřím Loudou za účelem natočení reportáže, ale jinak to nejde.

Do kaple nad ní se ale podívat můžete, přes léto tam jsou v neděli od devíti hodin pravidlené bohoslužby. Kdo by chtěl jindy, může se domluvit na faře Církve československé husitské ve Vrchlabí.

Přímo na louce před kaplí se také o prázdninách promítá letní kino, bývá tam sochařské sympozium a snad se do budoucna podaří vymyslet ještě i něco dalšího k oživení tohoto romantického místa v zámeckém parku ve Vrchlabí.

autor: jou
Spustit audio