Safari v Čechách - nový film o legendárním řediteli dvorské zoo Josefu Vágnerovi

1. květen 2017

Slavný cestovatel, přírodovědec a bývalý populární ředitel královédvorské zoologické zahrady Josef Vágner se stal námětem nového dokumentárního snímku. Režisér Ivo Pavelek po sedmi letech práce uvedl na filmová plátna snímek pojednávající o životě bývalého ředitelé dvorské zoo Josefa Vágnera, kterého proslavily zejména jedinečné transporty zvířat z Afriky do Evropy. Celovečerní dokument Safari v Čechách měl premiéru v Hradci Králové, druhá premiéra se konala přímo ve Dvoře Králové.

„Největším přínosem díla Ivo Pavelka a jeho kolegů není jen oživení vzpomínek pamětníků na vizionáře a mimořádnou osobnost v historii československých zoologických zahrad, ale především představení této charismatické osobnosti mladé generaci, která již často nemá ponětí o tom, kdo byl Josef Vágner," říká Přemysl Rabas, ředitel ZOO Dvůr Králové.

Čtěte také

Josef Vágner, lesník, zoolog, cestovatel a spisovatel, působil jako ředitel dvorské zoo v letech 1965 až 1983.

V 70. letech prosadil, aby se zahrada začala orientovat na africkou faunu, a přišel i s myšlenkou na vybudování safari. Podnikl několik velkých expedic do Afriky, kde zorganizoval odchyty a přesuny více než 2000 zvířat.

Režisérem a producentem snímku se stal Ivo Pavelek, který v minulosti produkoval filmy jako Waterloo po česku, Bolero nebo režíroval celovečerní dokument Arnošt Lustig - devět životů. "Přestože jsem se doposud věnoval zcela odlišným tématům, osobnost Vágnera mě ihned zaujala. Je to pro mě vizionář, který už tehdy věděl, že se nad osudem africké divočiny stahují mračna a že převoz zvířat do Evropy je jedním ze způsobů, jak dát do budoucna některým druhům šanci přežít," říká Ivo Pavelek.

Legendární ředitel dvorské zoo Josef Vágner

Režisérovým hlavním záměrem bylo, aby byl snímek srozumitelný mladé generaci. „Ačkoli dokument zachycuje události, jako jsou snahy o privatizaci zoo nebo státních lesů, nesnažím se tyto chvíle vyhrotit, ale spíše podat ucelený pohled, který každému umožní udělat si na tyto okamžiky vlastní názor," doplňuje Pavelek.

Safari v Čechách bude k vidění během Afrického festivalu, který každoročně pořádá dvorská zoo poslední týden v červenci. Od září by se pak měl snímek distribuovat školám prostřednictvím promítání v městských kinech, která budou doplněna o odborné besedy s tvůrci.

autoři: ebo , Andrea Jiroušová
Spustit audio