Sesuvy půdy, nepřístupné mosty. Realita v obci Rudník dva roky po povodni

11. říjen 2015

Obec Rudník na Trutnovsku stále trápí sesuvy půdy a poškozené nebo dokonce nepřístupné mosty. To vše tady poničila velká voda před více než dvěma roky. Obec čeká na finance z dotačních programů, zpracování projektů. Zatím je opravena více než polovina škod.

S tajemnikem Rudníka Jiřím Jiráskem stojíme u jednoho ze sesuvů půdy, který se teď aktuálně opravuje.

Proč až nyní, tedy více než dva roky od povodní?

"V souvislosti se sháněním dotačních prostředků jsme využili dvou zdrojů. První byl z ministerstva životního prostředí v rámci odstraňování povodňových škod. Z tohoto programu budeme hradit osm sesuvů. Ten devátý sesuv, u kterého právě stojíme, byl z tohoto programu vyřazen. A o tento jsme požádali v rámci operačního programu životního prostředí zlepšování stavu krajiny.

Čtěte také

"Je to první sesuv, který se nám podařilo zrealizovat z toho důvodu, že stále čekáme na dokončení projektové dokumentace, které nám vlastně uvolní ty finanční prostředky z fondu," říká Martina Poláková, pracovnice majetkového odboru obce Rudník.

Co to tedy znamená pro obec? Čekat, zařizovat, papírovatMartina Poláková z Rudníka

Počítali jste s tím, že ty finance dorazí dřív?

"My jsme předpokládali, že to bude rychlejší", říká Jiří a Jirásek a Martina Poláková doplňuje: "Je to problém na straně legislativy. Což jsou stavební povolení, různé souhlasy, vyjadřování úřadů a podobně."

Obec Rudník na Trutnovsku stále trápí sesuvy půdy

Povodně tady v Rudníku neponičila pouze svahy a kopce, aůe také mosty.

"Sedm mostů už jsme opravili, ale ještě nám zbývá 10 mostů opravit. Máme i jeden most zcela ztržený a ta část obce - Bolkov - je v podstatě pro automobily nepřístupná. Je tam jen stanovena trasa pro ingrovaný záchranný systém. Máme tu i mosty, které jsou, zjednodušeně řečeno nakřivo a jsou podemleté", upřesňuje Jiří Jirásek.

Představitelé obce Rudník doufají, že potřebné finance na opravy mostů a sesuvů dorazí v následujícím roce.

Spustit audio