Silnice mezi Chvalčí a Adršpachem by měla být v zimě průjezdnější. Dostane nový závorový systém

23. srpen 2017

Silnice mezi Chvalčí a Adršpachem, která není v zimě udržovaná a bývá pro řidiče uzavřená, dostane nový závorový systém. Ten umožní komunikaci v zimním období v případě příznivého počasí otevřít. S řešením přišlo po jednání rady vedení Královéhradeckého kraje. Systém by měl fungovat už letos.

Silnici mezi Chvalčí a Adršpachem často využívají lidé z Broumovska při cestě do práce do Trutnova a zpět. V zimě mohla být uzavřená závorou od začátku listopadu do konce března. Což se neobešlo bez kritiky.

Kraj chce proto vybudovat nový systém, díky kterému bude možné tuto silnici během zimy operativně uzavírat, říká náměstek hradeckého hejtmana Martin Červíček z ODS: „Ta mechanická závora má sloužit k jednomu jedinému účelu. Pokud v zimě nebude po celou dobu nepříznivé počasí, tak to nebude jako v minulosti uzavřené na tři měsíce, celý ten úsek. Ale budeme jej uzavírat třeba jen na 14 dní. A když to bude jen trošku možné, tak budeme tu silnici operativně dávat nějak dohromady, abychom umožnili vjezd do tohoto úseku."

Čtěte také

Nový systém za téměř jeden a půl milionu korun zahrnuje kromě vybudování závor i meteorologickou stanici, říká Michal Friček z tiskového oddělení Královéhradeckého kraje: „Pracovníci Správy silnic Královéhradeckého kraje a Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje tak budou mít aktuální informace o meteorologických podmínkách, které v místě panují. Dále budou mít informace o stavu komunikace v zimním období a budou moci případně rychle reagovat zavřením, nebo otevřením závory."

Někteří obyvatelé Adršpachu si stěžují na aktuální uzavírku části hlavního silničního tahu na Trutnov. Cestu nechal uzavřít trutnovský městský úřad, řidičům totiž prý hrozí nebezpečí v serpentinách u obce Chvaleč

Závory budou na obou stranách pro lokalitu Chvaleč i Adršpach. Na místě budou také informační tabule

„Upozorní řidiče, zda je úsek momentálně průjezdný, nebo ne. Řidiči tedy budou včas informováni, zda komunikaci projedou, nebo musí využít objížďku," doplňuje Michal Friček.

Kraj chce mít vše připraveno už pro letošní zimu

Vybudování závorového systému a s tím spojených prací bylo předmětem veřejné zakázky. Dodávka služeb zahrnuje i zpracování projektové dokumentace, zajištění zkušebního provozu, nebo zaškolení obsluhy.

autor: Marika Konárková
Spustit audio