Silnice v Holohlavech na Královéhradecku se opět opravuje. A řidiči se musí obrnit trpělivostí

14. březen 2016

Řidiči musí od dnešního rána počítat s komplikacemi na hlavním tahu z Hradce Králové do Polska. V obci Holohlavy totiž začala další fáze oprav silnice první třídy číslo 33. Její stav byl dlouhodobě nevyhovující, protože vozovka nebyla konstrukčně uzpůsobená na tak velký objem dopravy. Práce a s nimi související omezený průjezd místem potrvají několik měsíců.

„Pro obyvatele je to strašně dobře, že to už začíná ta stavba. Kvůli tomu, že mají rozsypané částěčně baráky a klepou se jim skleničky v kredenci. A už dlouho bylo zapotřebí s tím začít," říká nezávislý starosta Holohlav Miloš Malinský.

Nejhorší podle něj jsou vibrace a otřesy od nákladních aut, která obcí projíždí. I to by se prý ale mělo změnit.

Obcí denně projede víc 18 000 vozidel, z toho víc než čtvrtina kamionů.

Nakonec jsme vybojovali výborný koberec, s gumou. To znamená tichý koberec. A snad tedy bude v těch rodinných domech u silnice konečně klid.Miloš Malinský, starosta Holohlav

I proto budou opravy rozsáhlejší říká Jan Rýdl z Ředitelství silnic a dálnic: „Ta silnice už je hodně zatěžovaná a tudíž silniční svršek i ty další vrstvy už jsou hodně opotřebované a potřebují zásadní rekonstrukci. Do té rekonstrukce počítáme s odstraněním stávajících všech konstrukčnéch vrstev, výmenu podloží zeminy a vybudování úplně nové konstrukce vozovky. To znamená, není to jen výměna té nejvyšší vrstvy nahoře, po které řidiči jezdí. Ale výměna celého souvrství tak, abychom obnovili dlouhou životnost té vozovky."

Čtěte také

Stavební práce u Holohlav jsou rozdělené na několik fází, kdy budou střídavě v různé délce uzavřené oba jízdní pruhy.

Silnice v Holohlavech na Královéhradecku se opět opravuje. A řidiči se musí obrnit trpělivostí

„Máme naplánované celkem 4 etapy, přičemž ta první nebude pro dopravu nijak náročná. A sice do konce března budeme opravovat propustek v blízkosti vodojemu. A proto uzavřeme levý jízdní pruh ve směru z obce Holohlavy na Černožice v dálce zhruba 40 metrů. Potom se ty jednotlivé etapy budou střídat a budeme řešit dopravu vždy kyvadlově volným jízdním pruhem," dodává Jan Rýdl.

Přes den budou podle intenzity dopravy provoz řídit pracovníci stavby, večer a v noci pak semafory s nastaveným intervalem.

Ředitelství silnic a dálnic počítá, že práce by měly být hotové do 27. července letošního roku.

autor: zen
Spustit audio