Sjeté pneumatiky nebo prasklé přední sklo. I to odhalí policejní kontroly povinných odstávek kamionů

3. srpen 2015

Celé léto platí v Česku přísnější pravidla pro jízdy kamionů. Právě během července a srpna musí jejich řidiči dodržovat delší povinné odstávky. Ty začínají platit vždy v pátek navečer. Jak jsou zatím letos v létě řidiči kamionů v Královéhradeckém kraji v tomto ohledu poctiví?

Dopravní policisté v Královéhradeckém kraji se o víkendu zaměřili na kamiony. Zajímalo je hlavně to, jestli řidiči dodržují povinné odstávky. Právě o letních prázdninách jsou totiž delší. Během kontrol ale policisté zjišťovali i další věci, jako je například technický stav auta.

Silnice první třídy číslo 33 z Hradce Králové na Náchod. Policisté zastavují kamion z Bosny a Hercegoviny.

Čtěte také

Řidič česky nerozumí a nemluví anglicky, německy ani rusky. Policisté mu tak složitě vysvětlují, že jede v době, kdy nesmí.

Protože řidič veze náklad, na který se nevztahuje žádná výjimka, jako třeba na potraviny, hrozí mu pokuta.

Policisté na něj chtějí být mírní, pak ale zkontrolují technický stav kamionu.

Kamion má 2 sjeté pneumatiky a prasklé přední sklo. Cizinec tak dostává 2 tisícovou pokutu.

S tím, že řidiči nerespektují povinné odstávky, se dopravní policista Ladislav Khun setkává každý víkend: "Dnes a denně řada řidičů toto porušuje, především ti zahraniční. Řada řidičů se vymlouvá, že to vůbec ani nevěděli. Potom argumentují, že už to mají jen kousek nebo že neměli kamion kam odstavit".

Dopravní policisté v Královéhradeckém kraji se o víkendu zaměřili na kamiony

Výmluvy, které policisté slýchávají, se velmi často opakují.

Na povinné odstávky se zaměřují i policisté na hradecké části dálnice D11.

"Tyto kontroly provádíme na 81 km na obou stranách dálnice. Těchto prohřašků bylo za uplynulý měsíc zhruba 10", říká vedoucí dálničního oddělení v Pravech Milan Halbrštát.

Povinné odstávky kamionů platí o letních prázdninách v pátek od 17 do 21 hodin, v sobotu od 7 do 13 a v neděli pak od 13 do 22 hodin.

autor: ova
Spustit audio