Skálu u stezky do Babiččina údolí čeká sanace. Stále není stabilní. Turisté ale prý ohroženi nejsou

3. duben 2017

Skalní masiv nad turistickou stezkou z České Skalice do Babiččina údolí stále není stabilní. Před rokem se část skály zřítila a to do míst, kudy v letní sezóně prochází tisíce lidí. Momentálně je sice cesta pro veřejnost otevřená, Lesy ČR jako majitel pozemku ale připravují rozsáhlou sanaci skály. Zaplatí za to miliony korun.

„Já tu cestu vnímám jako životně důležitou. Zaprvé pro občany České Skalice a zadruhé pro turisty, kteří navštěvují Babiččino údolí a Ratibořice," říká nezávislý starosta České Skalice Martin Staněk.

Město se proto o stav opukové skály dlouhodobě zajímá: „Podle našich informací projektová firma zpracovává projektovou dokumentaci na sanaci celého svahu, tak, aby došlo k jeho zajištění."

Čtěte také

Tahle slova potvrzuje také mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Podle ní je momentálně skalní masiv stabilizovaný, přesto Lesy, jako majitel pozemku, nedoporučují lidem chodit těsně ke skále: „Vyloučit, že se skála uvolní, nemůžeme. Proto chceme skalní stěnu sanovat. Sanaci předcházelo například geodetické zaměření, předprojektová studie nebo inženýrsko-geologický průzkum. Za to, včetně dosavadní opravy masivu, zatím Lesy České republiky zaplatily více než půl milionu korun."

Náklady na sanaci jsou odhadovány na 8 milionů korun

Vyloučit, že se skála opět uvolní, nemůžeme. Proto chceme skalní stěnu sanovat. Sanaci předcházelo například geodetické zaměření, předprojektová studie nebo inženýrsko-geologický průzkum. Za to, včetně dosavadní opravy masivu, zatím Lesy ČR zaplatily více než půl milionu korun.

V současné době je už hotový i projekt na kompletní sanaci skály, Lesy ČR zažádaly i o stavební povolení. Až ho získají, chtějí podle Evy Jouklové žádat o dotaci: „Žádost chceme předložit v rámci Operačního programu životní prostředí do konce června. Bez dotace projekt realizovat nebudeme. Předběžně odhadujeme náklady na 8 milionů korun."

Nestabilní skalní masiv na stezce mezi Českou Skalicí a Ratibořicemi ohrožuje turisty i místní

Zástupci Lesů ČR přitom rozsah prací museli konzultovat s ochranáři. Ti s původně navrženým řešením nesouhlasili, nechali si vypracovat odborný posudek od České geologické služby.

„My jsme měli požadavky takové, aby objem těch prací byl skutečně adekvátní k tomu hrozícímu riziku. A aby se co nejméně zasahovalo do přírodního prostředí národní přírodní památky," vysvětluje Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko.

Ochranáři také nesouhlasili se zajištěním svahu sítěmi nebo betonem, nakonec se obě strany domluvily na kompromisu: „Co tam vznikne budou vlastně palisádové zdi ze dřeva a skla zachycené k takovým betonovým patkám."

Termín zahájení rozsáhlých úprav skalního masivu zatím určený není

Jisté ale je, že v průběhu prací budou muset problémové místo turisté mířící do Ratibořic obcházet po nedaleké louce.

autor: baj
Spustit audio