Skype v náchodském Domově důchodců nahradí i pivo!

19. leden 2015

Pětasedmdesátiletý Ladislav právě mluví se svým bývalým kolegou z práce. Volají si prý několikrát týdně: "Dvakrát, třikrát za týden tak tu půlhodinku. Co je nového, co se stalo. Normálně bychom šli na pivo, ale teď na pivo jít nemůžem..." Domov důchodců v Náchodě připravil v poslední době pro své klienty několik novinek. Jednou z nich je počítač, který senioři mohou využívat pro kontakt se svojí rodinou a známými. S mikrofonem se na to zajel podívat reportér Václav Plecháček.

Se svými nejbližšími se senioři mohou spojit nejen ze společenské místnosti, kde je počítač všem k dispozici, ale také z pohodlí svého pokoje. Zaměstnankyně domova za nimi totiž chodí s tabletem.

"Budu psát dceři, synovi a zeťovi", říká Vlasta Machková. Ta nedávno oslavila osmdesátku, přesto se snaží s počítačem naučit. Díky e-mailům tak má aktuální informace a prakticky okamžitě se tak dozvěděla třeba i o problémech svého vnuka během svatební cesty po Kubě: "Zrovna se tam nejlepší nemá. Protože jeli taxíkem a byli obráni o peníze a zrovna tak v hotelu".

Komunikátor Skype poskytne uživatelům beta verzi programu pro okamžitý překlad jejich hlasové komunikace

S moderní technikou seniorům nově pomáhají tzv. aktivizační pracovnice. Ty se na rozdíl od běžných sester zaměřují na volný čas klientů. Podle jedné z nich Aleny Horčičkové se o internet zajímá polovina ze sto padesáti klientů domova. "Požádali nás o to abychom jim pomohli na internetu najít různé akce co se pořádají. Denní tisk si mohou přecíst, zprávy z domova i ze světa".

"Je to výborný, protože nám pomohou najít co nás zajímá. Pravidelně nás na tom učí", dodává Vlasta Machková.

Zájem seniorů o nové technologie poroste

Příjemně překvapen zájmem seniorů o novou službu byl i ředitel Domova Václav Voltr: "I vzhledem z jejich poměrně vysokému věkovému průměru kolem 80 let mám radost, že investice, kterou jsme tomu věnovali, má nějakou zpětnou návratnost".

Podle ředitele Václava Voltra navíc bude klientů, kteří umí s počítači, tablety a chytrými telefony přibývat a za několik let jich bude většina.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio