Slavný Proboštův betlém bude mít po opravě zvuk jako při svém zrodu v 19. století

24. prosinec 2015

O Vánocích můžete vidět, jak pokračují opravy betlému v Třebechovicích pod Orebem. Mohlo by se zdát, že třebechovické muzeum přišlo kvůli restaurování Proboštova betlému o svůj hlavní skvost. Jenže záleží na úhlu pohledu. Návštěvníci si betlém mohou sice prohlížet jen zpovzdálí přes silné sklo, ale za to mohou nahlédnout do útrob vzácné památky. Aktuálně je v levé půlce betlému vidět na zkoušku běžící zrestaurovaná mechanika, pravá část na omlazení teprve čeká.

Tým 12 lidí pracuje na společném díle Josefů Probošta, Kapuciána a Frimla už půl roku.

Teď už se testuje hlavní část mechaniky, vysvětluje restaurátor Tomáš Bárta: "To co vidíte tady ve středu je ta centrální, nejdáležitější mechanika. Dá se říct, že v tuto chvíli máme zrestaurováno, osazeno a připraveno asi 65 až 70 procent z celkového rozsahu betlému."

Až bude jisté, že opravená mechanika funguje dobře, dostane levá část betlému původní vzhled.

Čtěte také

"Tady vidíte položené jednotlivé dráhy s mechanickými pásy na kterých jsou už osazené figury. Ty čekají na to samotné připojení k mechanice. To co teď vidíte v pohybu, by se mělo už 1. ledna plně začít osazovat," říká Tomáš Bárta.

Oprava také snížila hlučnost betlému. Zvukově bychom se opravdu měli posunout do 19. století.Tomáš Bárta, restaurátor

A doplňuje: "Snížili jsme třecí plochy a ten zvuk bude velice podobný tomu kdy Josef Probošt vlastně ten betlém sestavil."

Pro mazání dřevených kol mechaniky využili restaurátoři staré a osvědčené postupy.

"Očištěná kola se napustí horkým hovězím lojem. Ty menší články se doslova dají do trouby a prudce je ohřejeme. Krátkodobě dojde k otevření pórů dřeva a nasátí toho loje," upřesňuje Tomáš Bárta.

O Vánocích můžete vidět, jak pokračují opravy betlému v Třebechovicích pod Orebem

Rozebrání betlému přineslo také řadu drobných překvapení. Jedno popisuje ředitelka třebechovického muzea Silvie Dušková: "Pod jednou konzolí restaurátoři objevili rozvrh Anny Proboštové, což byla dcera Josefa Probošta. A tím si on vypodkládal některé části betléma."

Restaurátoři také opravují ulámené prsty, ruce, nohy jednotlivých figurek betlému.

O Vánocích můžete vidět, jak pokračují opravy betlému v Třebechovicích pod Orebem

Tady se využívají staré fotografie, ale někdy se řezbář můsí vcítit do původního tvůrce.

"Já vždycky říkám, že je tam důležité vlastně nacítit toho řezbáře. Čili ten detail jak on řeže tu ruku. A vy se musíte pokusit co do největší míry dosáhnout maxima původní podoby," popisuje šéf restaurátorů Tomáš Bárta.

Celý betlém by měl být opravený do konce dubna.


Zvětšit mapu
autor: ova
Spustit audio