Slon Kito uhynul na vrozenou vadu. Jeho srdce bylo příliš malé na tak velké tělo

Slon africký v zoologické zahradě ve Dvoře Králové zemřel na kolaps organismu. Potvrdily to výsledky pitvy. Čtrnáctiletý samec Kito uhynul nečekaně v noci na pondělí. Podle ředitele zahrady Přemysla Rabase měl slabé srdce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve dvorské zoo uhynul samec slona afrického Kito

Ve dvorské zoo uhynul samec slona afrického Kito | Foto: Simona Jiřičková

„To srdce bylo menší, ne tak dobře vyvinuté, jako by mělo u tak velkého slona být. Byla tam určitá vrozená vada toho srdce a ono nezvládlo tak velké tělo obsluhovat a došlo ještě k infarktu,“ vysvětlil příčiny úhynu sloního samce Rabas.

„Jeho úmrtí bylo rychlé a nečekané. Během posledních dní jsme nezaznamenali žádné problémy s jeho zdravotním stavem. Až krátce před úhynem se dostavily příznaky, které poukazují na oběhový kolaps," uvedla u dříve v pondělí k úhynu více než pět tun vážícího samce mluvčí zoo Andrea Jiroušová.

Do dvorské zoo dovezli slona v roce 2009 ze zahrady v britském Colchesteru, kde se narodil po umělém oplodnění. Kito byl jediným sloním samcem slona afrického chovaným v zoo v Česku a na Slovensku.

Ve dvorské zoo uhynul samec slona afrického Kito | Foto: Simona Jiřičková

Ve dvorské zoo uhynul samec slona afrického Kito | Foto: Zdeněk Čermák

Andrea Kubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme