Slonice Umbu a Sally přestaly truchlit. Dnes už si pochutnávají na větvích a jsou v klidu

17. březen 2017

Čtyři dny postávaly slonice Umbu a Sally v Zoologické zahradě ve Dvoře Králové a větřily choboty směrer ke Kitovu pavilonu. Ten zemřel na kolaps organismu. Potvrdily to výsledky pitvy. Dnes už si ale slonice pochutnávají na větvích a jsou v klidu.

O tom, co se dělo s tělem Kita a jaká bude budoucnost afrických slonů v ZOO ve Dvoře králové nad Labem, si povídala se zooložkou Gabrielou Linhart, redaktorka Blanka Malá.

Podle ředitele zahrady Přemysla Rabase měl Kito slabé srdce: „To srdce bylo menší, ne tak dobře vyvinuté, jako by mělo u tak velkého slona být. Byla tam určitá vrozená vada toho srdce a ono nezvládlo tak velké tělo obsluhovat a došlo ještě k infarktu,“ vysvětlil příčiny úhynu sloního samce Rabas.

Čtěte také

„Jeho úmrtí bylo rychlé a nečekané. Během posledních dní jsme nezaznamenali žádné problémy s jeho zdravotním stavem. Až krátce před úhynem se dostavily příznaky, které poukazují na oběhový kolaps," uvedla k úhynu více než pět tun vážícího samce mluvčí zoo Andrea Jiroušová.

Do dvorské zoo dovezli slona v roce 2009 ze zahrady v britském Colchesteru, kde se narodil po umělém oplodnění. Kito byl jediným sloním samcem slona afrického chovaným v zoo v Česku a na Slovensku.

Gabriela Linhart a Blanka Malá u výběhu slonic

Kitovi rodiče přišli na svět v letech 1981 a 1983 v Africe. Páru se v zajetí v Evropě dlouho nedařilo počít mládě přirozenou cestou.

Zoologové se proto rozhodli pro umělé oplodnění. Byl to jeden z prvních pokusů o umělé oplodnění slonů na světě a hned napoprvé byl úspěšný. Po sedmi letech byl Kito od matky odstaven a odešel do nového domova v dvorské zoo.

Zoo ve Dvoře Králové, která byla otevřena v roce 1946, se specializuje na africká zvířata. Velmi úspěšná je například v chovu žiraf, zeber a nosorožců. Zoo patří kraji a je nejčastějším turistickým cílem v regionu.

I sloni potřebují pedikúru. Ochotně na ni chodí ve Dvoře Králové Umbu, Saly a Kito
Každý den zahyne na naší planetě rukama pytláků 96 slonů...
Sloni umí zpívat! Nevěříte?
Pomůže nosorožcům v Africe spálení rohoviny v České republice?

autoři: Andrea Jiroušová , Blanka Malá
Spustit audio