Sokolníci soutěžili v Opočně ve stoupavém letu. Co to je?

8. říjen 2015

Sokolníci z České republiky, i ze zahraničí se sjeli v těchto dnech do Opočna na Rychnovsku. Zhruba stovka lovců s orly, rarohy, jestřáby, sokoly, káňaty i nejmenšími krahujci soutěží v různých sokolnických disciplínách, s ptáky loví, a ukazují veřejnosti, jak se dravci cvičí.

První disciplínou byl stoupavý let, kdy musí ptáci vyletět až do téměř 300metrové výšky.

Jiří Veselý, předseda klubu sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty, se svým sokolem v roce 2001 vyhrál Mistrovství světa právě ve stoupavém letu.

"Ve vzduchu asi 270 metrů nad námi se vznáší drak a sokolové létají k němu. Zhruba asi 7 metrů pod tím drakem se houpá vábítko, které je tam připevněno tak, aby v případě že jej ten dravec chytne, tak po šňůře klouže dolů na zem a tam dostane odměnu v podobě potravy", upřesňuje Jiří Veselý.

Čtěte také

Jak dlouho to dravci trvá než vylétne nahoru?

"Samozřejmě musí být ideální počasí. Záleží na ptákovi jak umí využívat vítr a termiku. Ti nejlepší závodníci dosahují čas dvě až dvě a půl minuty. Běžný výkon je tak tři a půl minuty. Dnes je právě ideální počasí pro dravce, který ten vítr umí zúročit", vysvětluje Jiří Veselý.

Pokud nefouká vítr, používají myslivci k vynešení vábitka do výše také dronů.

Setkání sokolníků v Opočně

Každoročně přijíždějí sokolníci nejen z Česka a sousedních zemí, ale také z Chorvatska, Belgie, Francie, Anglie, Ameriky, Nizozemí, Rakouska, Itálie, Turecka, Hongkongu a dalších států.

Kde jinde si můžete dát „dostaveníčko“ se stovkami dravců z různých koutů světa, než na zámku Opočno? Ptáky si můžete prohlédnout a některé i pohladit. Vrátit se na zámek můžete zase večer. V 19 hodin se sokolníci sejdou na nádvoří k výřadu ulovené zvěře za zvuku loveckých fanfár.

Mezinárodní setkání sokolníků na zámku v Opočně

Sokolnické setkání vyvrcholí v sobotu 10. října, která slibuje zajímavou podívanou pro návštěvníky zámku.

V tento den se sokolníci sejdou už v 9 hodin. Úderem desáté vyrazí z nádvoří zámku na Vodětínský kopec, kde lidem zdarma předvedou výcvik dravých ptáků.

Hodinu před polednem se vydají na lov do honiteb a na zámek se s kořistí vrátí zase v 19 hodin.

autor: zen
Spustit audio