Součástí vzpomínkové akce v Hradci bude i vylodění Američanů

25. září 2010

(ČTK) - Nejdůležitější okamžiky, které vedly k osvobození Hradce Králové v roce 1945, předvedou milovníci vojenské historie při vzpomínkové akci Bailey Bridge 1945. V sobotu 10. května se divákům představí dobová historická technika a na 250 nadšenců v uniformách z období druhé světové války. ČTK to řekl hlavní koordinátor akce Radek Balcárek.

Vzpomínkovou akci zahájí v 10:00 na Velkém náměstí v centru Hradce Králové spanilá jízda vojenských veteránů. Odpolední program s ukázkami bojů začne ve 14:00 u mostu Bailey Bridge v Hradci Králové-Malšovicích. Most byl na místě postaven v roce 1947 v rámci poválečné pomoci UNRA a hradecká radnice jej nedávno nechala opravit.
Z odpoledních vystoupení bude určitě zajímavá ukázka vylodění Američanů na pěti nafukovacích člunech nebo replika německého obrněného vozu Sd.Kfz.222., řekl Balcárek. Pořadatelé akce doporučují návštěvníkům, aby využili parkoviště u Eurocentra, které je od mostu přibližně 200 metrů.
Hradcem Králové projel již 7. května 1945 ozbrojený konvoj americké armády tvořený příslušníky 23. průzkumné squadrony, která byla součástí 16. obrněné divize 3. armády generála George Pattona. Američané mířili do Velichovek na Náchodsku vyjednávat s velením německé armády Střed o kapitulaci.
Město nakonec osvobodila 9. května 1945 Rudá armáda, která do Hradce Králové vstoupila ze čtyř směrů. Němci se nezmohli na vážnější odpor, několik přestřelek se strhlo u Třebechovic pod Orebem, Slatiny a u Gayerových kasáren v centru města.

Spustit audio