Splnil nebo nesplnil ředitel krajské záchranné služby Jiří Mašek slib? Ve Dvoře Králové hledají odpověď

7. prosinec 2016

Město Dvůr Králové nad Labem se stále nedočkalo rozšíření posádky rychlé záchranné pomoci o lékaře. K případům tak vyjíždí jen vyškolení záchranáři a podle některých zastupitelů tak mohou být ohroženy životy pacientů. Přitom už v únoru se na možném řešení dohodli zástupci radnice a ředitel krajské záchranky. Po téměř roce je ale změna v nedohlednu.

„Pan Mašek slíbil v podstatě zavést, nebo pokusit se iniciovat zavedení nového systému. Ten by znamenal, že by naše záchranka byla přesunuta do nemocnice. Tam by se vybudoval urgentní příjem. A z něj by vyjížděli lékaři nemocnice k pacientům," popisuje únorovou dohodu nezávislý zastupitel Dvora Králové nad Labem Nasik Kiriakovský.

Jenže v místní nemocnici žádný urgentní příjem nevznikl a výjedové středisko rychlé záchranné pomoci se tak nemá kam přestěhovat.

Čtěte také

„Určitě jsem zklamaný. Protože mám takový pocit, že vše usnulo. Takže se v té věci nic nekonalo. A já se domnívám jako občan Dvora Králové a zastupitel města, že by se ty věci měly narovnat a měly by se pohnout dopředu," říká Nasik Kiriakovský.

Ředitel Zdravotnické záchranné služby Královehradeckého kraje Jiří Mašek ale popírá, že by při jednání cokoli slíbil.

„Nešlo o sliby, ale o nějaký pohled do budoucna a o optimální řešení," vysvětluje Jiří Mašek.

A tím by skutečně bylo přestěhování posádky do areálu nemocnice.

Zásah záchranářů při simulovaném výbuchu - nakládání pacienta do sanitky

Jenže to prý Jiří Mašek z pozice ředitele záchranné služby nemůže ovlivnit, mnohem aktivnější by prý měli být právě zástupci města Dvůr Králové nad Labem.

„Pan zastupitel, který to kritizuje, je jeden z těch, který by mohl přispět k tomu, aby ty podmínky vytvořeny v Městské nemocnici Dvůr Králové byly," dodává Jiří Mašek.

Zdravotnický holding Královehradeckého kraje zatím o zřizování urgentního příjmu neuvažuje
Nemocnice ve Dvoře Králové je součástí Zdravotnického holdingu Královehradeckého kraje. Podle mluvčí organizace Veroniky Svobodové se přitom o zřizování urgentního příjmu a následném stěhování posádky záchranky zatím neuvažuje.

Neproběhla prý totiž potřebná jednání: „Nemáme k dispozici kalkulace potřebných investic, ani varianty reálných řešení. A blíže se budeme schopni vyjádřit až po obdržení dalších podkladů a případném zpracování našich možností."

Záchranka přiváží zraněnou pacientku

Starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím z Hnutí ANO ovšem tvrdí, že s vedením holdingu jednal, domluvit nějaký postup se mu ale prý nepodařilo.

„S panem ředitelem holdingu jsem jednal, ale ten se k té věci nestavěl tak vstřícně jako třeba pan Mašek," říká Jan Jarolím.

Pokud by se stavbu nového urgentního příjmu v areálu nemocnice a následný přesun stanoviště záchranky podařilo prosadit, město by prý provoz posádky bylo připravené zčásti dotovat.

autor: PLE
Spustit audio