Sporem o vlastnictví zámku Opočno se bude soud znovu zabývat v září

Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou nepřipustil vedlejšího účastníka v kauze opočenského zámku, o který už více než 20 let usiluje dcera původního majitele Kristina Colloredo-Mansfeldová. Verdikt rychnovského soudu už potvrdil i hradecký krajský soud. Soud v Rychnově se tak bude sporem znovu zabývat 22. září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek, dokládajících způsob života, vkus i myšlení části české společnosti v průběhu pěti století

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek, dokládajících způsob života, vkus i myšlení části české společnosti v průběhu pěti století | Foto: Václav Žmolík | Zdroj: Český rozhlas

Soud měl původně jednání v této věci nařízené na 2. června. Zaznít měly závěrečné návrhy a případně i rozhodnutí.

Jeden člověk ale požádal o to, aby mohl být vedlejším účastníkem na straně Národního památkového ústavu. Právní zástupce žalobkyně proti tomu poslal námitku. Soud pak jednání odročil na neurčito.

Okresní soud v Rychnově se případem opočenského zámku zabývá znovu od letošního 19. května. Ústavní soud loni v březnu vyhověl stížnosti podané Colloredo-Mansfeldovou a uvedl, že listiny, které žalobkyně předložila, by mohly přinést příznivější rozhodnutí. Následně obnovu řízení povolil rychnovský i hradecký soud.

Majetek Colloredo-Mansfeldů, který má podle některých odhadů hodnotu přes miliardu korun, za války zabavili nacisté. Stát ho převzal po skončení války na základě Benešových dekretů. Rodina po roce 1948 emigrovala.

Colloredo-Mansfeldová se vydání zámku domáhá od roku 1991. Celý areál se dokonce načas dostal do jejího vlastnictví. Ústavní soud ale poté vrátil spor na začátek a soudy nakonec přiřkly zámek opět státu, s čímž Colloredo-Mansfeldová nesouhlasila.

Členové rodu Colloredo-Mansfeldů, který zámek vlastnil, patřili k vášnivým lovcům | Foto: Václav Žmolík

ČTK, Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme