Spoty a Barak ze ZOO Dvůr Králové nad Labem se stěhovaly!

16. květen 2015

Sice jen několik desítek metrů, ale rozhodně si polepšily! Teď mají tyto hyeny v místech, která dříve obývali tygři, velký výběh se dvěma bazény. Jejich nový domov určitě nepřehlédnete - stojí u šelmince a kromě bazenů k němu patří i jeskyňka vystlaná slámou. To aby bylo kde v klidu a pohodlí odpočívat.

Spoty je holka a Barak její kluk. Oběma se na nové adrese velmi líbí, o čemž se osobně přesvědčily tisková mluvčí ZOO Jana Myslivečková a redaktorka rubriky "Safari jako na dlani" Dana Voňková.

Hyena je masožravec, patří mezi kočkovité šelmy a kromě Afriky obývá i Asii. Dožívá se 40 až 50 let.

Královédvorská ZOO chová jediný pár hyeny skvrnité - samičku Spoty a samce jménem Barak. Teď je najdete v novém daleko větším výběhu v místě, které dříve patřilo tygrům.

Z původního výběhu zůstaly hyenám jen dva bazénky, jinak má jejich nový domov zcela jinou podobu. Členitý terén tvoří val z hlíny a písku, novou součástí je také jeskyňka. Pokud si hyeny samy nevyhloubí k tomu všemu i nory, přijdou ke slovu ještě rýče a lopaty ošetřovatelů.

V Etiopii lidé věří, že se dokáží proměnit v hyeny - v "hyenodlaky" nebo-li "gora". Pokud byli lidé z této schopnosti usvědčeni, byli trestáni smrtí, otroctvím nebo vyhnanstvím.

Hyena

V přeneseném slova smyslu se jako hyena označuje člověk, který zneužívá lidské neštěstí nebo na něm parazituje.

Zoologové ale raději připomínají, že tato zvířata plní v přírodě důležitou funkci mrchožroutů.


Zvětšit mapu
autor: DV
Spustit audio