Stále hrozí lesní požáry. Jaká je prevence v Krkonoších? A co dělat, když v lese zahlédnete oheň?

21. červenec 2017

Lesy České republiky a Správa Krkonošského národního parku i letos bedlivě hlídají, jesti náhodou někde nehoří nebo nedoutná les. Lesní požáry způsobí v Česku ročně škody za milióny korun a i když u nás zatím na rozdíl třeba od nedávného případu v Portugalsku neumírají lidé, riziko nechce nikdo podcenit.

Lesy České republiky situaci monitorují prakticky nepřetržitě - v krajích, postižených extrémním suchem, i za pomoci monitorovacích letů. V Královéhradeckém kraji se zatím nelétá, všechno se musí obejít pěšky.

Čtěte také

Podle Ondřeje Kopeckého z oddělení komunikace Lesů České republiky mají revírníci za povinnost hlídat situaci během pravidelných pochůzek, pokud je ale riziko vyšší, hlídají i takříkajíc nad rámec pracovní doby. A samozřejmě musí fungovat komunikace a jiná spolupráce s hasiči, říká Ondřej Kopecký: „Ta koordinace je celoroční. Spolupracujeme jak s profesionálními hasiči, tak samozřejmě i se sbory dobrovolných hasičů. Ti nám pomáhají ať už při hašení, nebo při těch následných pracích."

Návštěvníci lesů pořád nejsou tak zodpovědní, jak by měli být

Někteří se chovají lehkomyslně možná i proto, že u většiny lesních požárů se nepodaří odhalit viníka. Příčinou bývá nejčastěji odhozená špatně uhašená cigareta, zapalování ohňů v lese už takový problém není. Podobné zkušenosti mají i v Krkonoších, říká mluvčí Správy KRNAPu Radek Drahný: „Když jdou turisté jak se říká na divoko a nocují v lese, tak se dá mluvit o tom, že mohou svým rozděláním ohně vlastně zapálit kus krkonošského národního parku. Ale praxe ukazuje, že s tím nebývá velký problém."

Ladislav Košina dohašuje požár v lese v místní části Majlant

A co dělat, když v lese zahlédnete požár?

V první řadě informovat hasiče na linku 112 nebo 150. To platí i pro Krkonošský národní park. Hasiči už se pak podle Radka Drahného sami spojí se Správou parku a najdou nejlepší cestu: „Vždy volejte hasiče. A ti se potom ve spolupráci s námi na postižené místo dostávají."

Riziko lesních požárů je na Královéhradecku i letos poměrně velké. Návštěvníci by se podle Ondřeje Kopeckého z Lesů České republiky neměli nechat ukolébat tím, že sem tam zaprší a že se půda zdá být mokrá.

autor: lcz
Spustit audio