Štěrbova vila u naší nejkrásnější přehrady Les Království ožívá. Nabízí zázemí pro ušlé pocestné

11. srpen 2017

Až na svých prázdninových toulkách pojedete na jednu z nejkrásnějších českých přehrad, Těšnovskou přehradu nebo také, jak se častěji říká, přehradu Les Království u Dvora Králové nad Labem, zkuste vystoupat několika schody nad hráz, směrem na jižní svah. Po pár metrech budete mít před sebou dřevěný ukazatel se směrovkou k brance s nápisem Štěrbova vila.

Je to úhledné stavení, které je letošní novinkou na přehradě a určitě stojí za to, ho navštívit. Uvnitř najdete turistické centrum se známkami, pohlednicemi a suvenýry a v přilehlé zahradě příjemné zázemí pro ušlé pocestné. Více v reportáži Blanky Malé.

Ing. Emil Štěrba pokračoval ve výstavě dalších přehrad, známá je husinecká přehrada, tedy vodní nádrž Husinec, poblíž stejnojmenného města v okrese Prachatice, která je totožná s přehradou Les Království. Jenom nemá ty krásné dvě věžičky, ty dva Karlštejny nad hrází, usmívá se Michal Karadzos.

Štěrbovu vilu postavili bratři Štěrbovi v letech 1910 až 1919 a právě z tohoto místa celou stavbu přehrady řídili.

Čtěte také

Díky měnové reformě byla nucena rodina Šterbových vilu v roce 1953 prodat a i když se poté vystřídalo ve vile několik majitelů, kterým sloužila už pouze jako letní sídlo a následně už jen chátrala, přesto se v ní našlo po Štěrbových spousta artefaktů. Štěrbova uniformu z války, noviny, různá kamenická kladiva a háky. Všechny tyto předměty chce, po znalecké expertíze, Michal Karadzos postupně ukázat veřejnosti.

Štěrbova vila u naší nejkrásnější přehrady Les Království znovu ožívá

Nad dvěřmi, které byly původně vchodové, stojí nápis, který potvrzuje, kam až sahá historie Štěrbovy vily: Výlet sokola královédvorského, červenec 1877.

Tou další věcí, kterou jsme chtěli nabídnout nejen místním, ale především turistům, na tak atraktivním místě, jako je přehrada Les království, jsou informace nejen o přehradě, o Štěrbově vile, ale také o širším okolí. A proto jsme umožnili městu u nás zřídit informační centrum, doplňuje Michal Karadzos.

Šterbova vila poskytuje zázemí i milovníkům četby a hudby, jsou tu k dispozici zákoutí s knihovnou a pianem, odpočinkové hamaky, dostatek sezení a samozřejmě i možnost občerstvení.

Štěrbova vila u naší nejkrásnější přehrady Les Království znovu ožívá

Pro děti jsou k dispozici různé hry a pro nejmenší i pískoviště

U každého dubového stolu na zahradě Štěrbovy vily najdete mnoho vyřezaných postaviček, ať už je to datel, šnek, kůň. I tím chtěli noví majitelé zpříjemnit pobyt těm nejmenším. V zahradě vily je v její levé části také amfiteátr, kde je připraven každý pátek kulturní program, ať už přednáška, koncert nebo divadlo.

Od 30. června tady probíhá 1. ročník „kulturního léta na přehradě“, hosty byli nedávno Laco Decz, Lenka Dusilová, Oldřich Kaiser s Dášou Vokatou, nebo herec a písničkář Jiří Schmitzer.

Tento pátek bude v amfiteátru Štěrbovy vily koncertovat skupina z Českého ráje, Waldovy Matušky. A podle názvu jistě tušíte, že se můžete těšit na melodie známého zpěváka. Začátek je ve 20 hodin. Do hlediště se vejde až pětistovka posluchačů, upřesňuje Michal Karadzos.

autor: Blanka Malá
Spustit audio