Stomiliónovou investici plánuje Saar Gummi Czech

21. září 2010

Výroba těsnění pro vedení oken pro nový model vozu Mercedes-Benz, který přijde na trh v roce 2011, si vyžádá investici ve výši přibližně 100 miliónů korun. Společnost Saar Gummi Czech z Červeného Kostelce na Náchodsku (SGC) počítá v souvislosti s touto zakázkou se zaměstnáním dalších 80 lidí a chce pro investici získat dotaci z fondů EU. Dotace je podstatnou součástí projektu, protože nová technologie pro výrobu těsnicích dílů z termoplastického elastomeru vyžaduje více pracovníků obsluhy. Bez dotace by se kvůli mzdovým nákladům mohla rentabilita výroby snížit pod únosnou mez a je pravděpodobné, že by se výroba přesunula do země s levnější pracovní silou do jiného závodu nadnárodní skupiny SaarGummi Group.

Materiál těsnění pro Mercedes-Benz má podobné vlastnosti jako pryž, ale narozdíl od ní je recyklovatelný a jeho výroba má nižší energetické nároky. Nová technologie má vzhledem k ekologickému trendu v automobilové výrobě velkou perspektivu a zvýší šanci za zisk dalších zakázek. Podstatnou část z celkových 100 miliónů korun tvoří nákup dvou nových vytlačovacích linek, které budou v případě pozitivního rozhodnutí SG Group umístěny ve stávajících prostorách společnosti v Červeném Kostelci nebo ve Velkém Poříčí. Investiční akce spojená s projektem pro Mercedes-Benz by měla být dokončena během příštího roku.
Rozsáhlý investiční záměr červenokostelecké společnosti navazuje na úspěšné překonání krize v automobilovém průmyslu. SGC obstála v období podstatného polesu poptávky, kdy se výroba v druhé polovině loňského roku snížila až o polovinu. Výhled tržeb na letošní září je přibližně 6 miliónu eur, loňský rekord v historii firmy, která zahájila výrobu v roce 2000, byl přibližně 5 miliónů eur za červen 2008. Nárůst výroby, která nyní běží v nepřetržitém režimu včetně víkendů, si vyžádal přijetí zhruba stovky zaměstnanců. V Červeném Kostelci a ve Velkém Poříčí nyní pracuje přibližně 500 lidí. Stávající zakázky přitom bez ohledu na plánovanou investici do výroby z elastomeru vyvolaly potřebu nákupu další technologie. V září bude v rámci 30miliónové investice instalována sedmá vytlačovací linka na výrobu těsnicích profilů.
SGC podle auditovaných výsledků utržila vloni 1,346 miliardy korun a vykázala hospodářský výsledek před zdaněním ve výši 104 milióny korun.

Spustit audio