Stovky věřících oslavily 350. výročí založení Královéhradecké diecéze

Před 350 lety, v roce 1664, založil papež Alexandr VII. Královéhradeckou diecézi. Kulaté výročí dnes oslavily stovky poutníků, které přijely do Hradce Králové. Věřící si mohli prohlédnout biskupskou rezidenci, knihovnu, diecézní pastorační centrum nebo výstavu o dějinách biskupství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy 350. výročí založení Královéhradecké diecéze

Oslavy 350. výročí založení Královéhradecké diecéze | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

„Je pro mě důležité společenství církve, které je hodně silně vyjádřené tím, že jsem na mši svaté s biskupem,“ svěřuje se Marie Barešová, která se s manželem a dětmi do zaplněné Katedrály svatého Ducha nevešla.

Věřících přijelo do Hradce Králové několik stovek. „Ani jsem nečekal tak velkou účast. Na věřících, kteří se sešli, vidím nadšení, že s námi prožívali celý jubilejní rok a dnes se s námi modlili a radovali,“ těšilo hlavu církve v Královéhradecké diecézi, biskupa Jana Vokála.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oslavy výročí založení Královéhradecké diecéze navštívil reportér ČRo Jiří Fremuth, mluvil i s arcibiskupem Dominikem Dukou

Mezi církevními hodnostáři z Česka, ale i z Vatikánu, Německa, Slovenska, Polska, nebo Rakouska, kteří přijeli na oslavy Královéhradecké diecéze, nechyběl ani arcibiskup pražský Dominik Duka.

„Je to 350 let spolunažívání a hledání. Byla i určitá napětí mezi biskupstvím i městem v době totalitních režimů a v začátcích. Ale když se podíváme na náměstí, vidíme, že přítomnost biskupství město povýšila na mapě světa,“ připomíná Dominik Duka, který byl i hradeckým biskupem.

Královéhradecká diecéze se rozkládá na území pěti krajů: Královéhradeckého, Pardubického, Libereckého a Středočeského a Vysočiny. Rozlohou je druhou největší v Česku.

Oslavy 350. výročí založení Královéhradecké diecéze | Foto: Jiří Fremuth

Jiří Fremuth, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme