Středoškoláci z Dobrušky nemají strach že nenajdou práci!

8. listopad 2014

Téměř všichni absolventi Střední školy - Podorlického vzdělávacího centra v Dobrušce - mají zajištěnou práci hned po ukončení studia. Jak je to možné? Centrum totiž zřizují firmy z okolí, aby si zajistily dostatek kvalifikovaných zaměstnanců strojírenských oborů, kterých je v Královéhradeckém kraji nedostatek.

98 procent absolventů školy i učiliště tak najde práci hned po ukončení studia. Mezi obory s maturitou patří například robotika, kde studenti pracují s robotem automobilky Škoda Auto.

Do stropu vysoké, přes tunu těžké rameno zakončené hákem nazývají trochu familierně Karel a studenti se ho učí programovat od 3. ročníku. "Karel, jak si ho studenti pojmenovali, je originální robot ze Škoda auto Kvasiny, na kterém se teďučí programovat" říká učitel oboru IT František Jakubec.

Kolos pracuje s přesností na desetinu milimetru...

Současní třeťáci s programováním teprve začínají. Po maturitě pak mají velkou šanci si najít práci v automobilovém průmyslu. "Mimo to, že se učí tady na tom robotu, tak studenti absolvují v Kvasinách také praxi přímo na to zaměřenou. A ta je zakončena certifikátem, který jim umožní zaměstnání v celém koncernu", dodává učitel oboru IT František Jakubec , zatímco Karel otevírá dveře nebo rozsvěcí.

Čtěte také


Zvětšit mapu
autor: KS
Spustit audio