Sumatra - Za orangutany do deštného pralesa!

3. březen 2015

Poslední deštné pralesy na Sumatře, které jsou po Amazonii nejbohatším ekosystémem na Zemi, ničí nelegální kácení stromů a pytláctví. Přes údolí se tu za dne nesou hlasy opic, mezi nimi ohroženého orangutana sumaterského, za noci vzácně zní tygří řev… Rozkvétá v nich vzácná raflézie s největším květem na světě.

Jsou zde místa, kam dosud nevkročila lidská noha, nebo třeba jeskyně, které před českou expedicí (2014) nespatřilo oko bělocha, protože džunglí nevedou cesty ani stezky, a pronikat skrz ni lze jen divokými koryty horských potoků či zarostlými srázy.

Pozvánka na přednášku o Sumatře

Stopy tygra lze spatřit pár metrů od pralesního tábora, vysoko na stromech se tu krmí orangutani, denně se ozývá koncert siamangů z okolních svahů.

Zastavit úbytek pralesů je dobrodružstvím, o němž vypráví video, které zaznamenává i každodenní život domorodců v okolních obcích a další zajímavosti.

Další díl cyklu přednášek Cestování kolem světa (nejen za zvířaty), které pořádá ZOO Dvůr Králové.

Koná se v galerii Tengenenge ve středu 4. března 2015 v 18 hodin v ZOO Dvůr Králové. Přednáší RNDr. Petr Rybář. Vstup na přednášku do ZOO přes recepci hotelu Safari po 17:30 hodině zdarma.


Zvětšit mapu
autor: DV
Spustit audio