Také jste slyšeli, že rostou houby? Přesvědčili jsme se o tom v doprovodu mykoložky

18. červenec 2017

Zprávy o tom, že začaly růst houby, vyhnaly do lesů snad každého houbaře. Po loňské a předloňské nepříliš vydařené sezóně se zásoby sušených hub tenčí a nasbírat čerstvé by se opravdu hodilo. Ale - rostou doopravdy? S mykoložkou královéhradeckého Muzea východních Čech Terezou Tejklovou se o tom na Trutnovsku byl přesvědčit redaktor Tomáš Lörincz.

U lesa je spousta automobilů, najdeme tedy vůbec něco? „Jsme v takovém větším lesním komplexu. Pokud nebudeme hledat hned tady v okolí, kde jsme zastavili auto, tak budeme mít určitě aspoň trochu štěstí. Když se podíváme okolo sebe, tak už vidíme muchomůrky růžovky, což je naše nejchutnější houba. Takže pokud nebudeme vyloženě hřibařit, tak určitě něco najdeme."

Čtěte také

Uplynuly necelé tři hodiny a my máme za sebou první zastávku. A lesy na Trutnovsku byly na houby docela bohaté.

„Sám jste viděl, že byla místa, kde jsme téměř o nic nezakopli. A pak byla místa, kde byli hřiby, holubinky a různé druhy muchomůrek," říká Tereza Tejklová.


Je to houbaření pro silné povahy. Protože když jdete a najdete 10 až 15 nakrájených hub na jednu, kterou můžete zvednout. tak to ne každý psychicky zvládne.

„No, je to tak. Někteří prostě preferují, že si zajedou do lesa a téměř hned od kraje začnou sbírat a pár desítek metrů od okraje lesa naplní košíky. Abych řekla pravdu, tohle mi moc nevyhovuje. Já jsem raději rakový ten hledač hub," směje se Tereza Tejklová.

Následují dny se má hodně oteplit. Co to může udělat s houbami?

„To se dá těžko předpovídat. V tom lese je přeci jen chladněji. A pokud ty teploty nepůjdou hodně moc nahoru celý týden a mezitím třeba sprchne, tak by to naopak těm houbám nemuselo vůbec vadit," vysvětluje Tereza Tejklová.

A jak to dopadlo na ostatních místech v kraji, kde jsme se byli také podívat?

Poblíž Dvora Králové už to bylo o něco slabší než na Trutnovsku. A v okolí Nového Bydžova už bylo opravdu zapotřebí velkého štěstí, nebo znát místo. Přesto je jasné, že se ještě pořád houby najít dají.

Houby rostou!
autor: lcz
Spustit audio