Tesař Martin Zeman si postavil na Žacléřsku středověký hrad. 28+6 je jeho dispozice

2. únor 2017

Jeho rodová linie sahá ke šlechtickému rodu Filipkovců od Kutné hory a možná právě tam bychom mohli hledat spojitost s jeho dětským snem - mít jednou svůj vlastní hrad. Základní kámen této monumentální stavby s několika hradními věžemi položil její majitel v roce 2005. Hrad už je zanesený i na turistických mapách a stále se rozšiřuje. Byla se tam podívat redaktorka Blanka Malá.

„Vzniklo to jako všechno, u skleničky dobrého vína. Bohužel v tu dobu zrovna žádný hrad k dispozici nebyl. Tak jsme si řekli, že si postavíme svůj," usmívá se Martin Zeman.

Jako každý středoběký hrad má i tento své typické znaky
„Uvidíte tu střílny, hlavní torzní věže, které jsou dominantou hradu. A všechno možné, co k tomu také patří. Budoucí hradby, výběhy pro lvy, stáje, konírna a tak dále. Byli jsme se samozřejmě inspirovat českými hrady. Takže jsou tady známky asi sedmi hradů. Například křivoklátskou věž," říká Martin Zeman.

Zjistili jsme, že by se hrad dnes teoreticky dal ubránit v sedmi lidech.Martin Zeman, hradní pán

Má hrad také nějaký svůj obranný systém?
„Tak ve středověku by určitě neobstál. Protože není na vyvýšeném místě a přístup k němu je snadný. Nicméně ta naše vize byla od začátku taková, aby se co nejvíc přiblížil k tomu, aby byl ‚obranyschopný‘. A zjistili jsme, že by se to dnes teoreticky ubránit dalo v sedmi lidech," vysvětluje Martin Zeman.

Čtěte také

Prošli jsme přes budoucí hradní příkop a padací most a nacházíme se ve vstupní hale
A můžeme si vybrat, zda půjdeme nahoru do patra, doleva do užívací části, nebo doprava do obytné části.

„Vcházíme do srdce tohoto hradu. Říkáme tomu Rytířský sál. A ten má centrální krb. Celý prostor dokreslují lovecké trofeje na stěnách. To je jedna z věcí, které k hradu podle mne patří," říká Martin Zeman.

Šikovný tesař Martin Zeman si v 21. století postavil na Žacléřsku středověký hrad

Vidíme tu také opřenou kuši. Je funkční?
„To je jedna z legend, které jsme si na hradě vytvořili. Každý pán, který vstoupí do našeho hradu, má povinnost tu kuši natáhnout. Je to jedna z asi třinácti kuší, které se tu vyskytují. Toto je palisádnice a má zdvojené lučiště. Řekněme, že tam natahujete něco kolem 130 kilogramů. Z asi 2 000 chlapů, kteří se ji pokusili natáhnout, se to zatím podařilo jen šestnácti," usmívá se Martin Zeman.

Dál můžeme jít do Hudebního sálu, což se z Rytířského sálo přímo nabízí. Nebo můžeme jít přes kuchyň a motat se po hradě, jak se nám bude líbit.

Kolik místností má celý hrad?
„Pokud se budeme bavit o stavební části, tak se můžeme bavit o 28+6. Což si myslím, že při počtu 3 v rodině, je tak akorát," směje se na celé kolo hradní pán Martin Zeman.

A dodává: „Někdy se ani nepotkáváme. Každý tu máme svoji trasu."

Šikovný tesař Martin Zeman si v 21. století postavil na Žacléřsku středověký hrad
autor: Blanka Malá
Spustit audio