Tím správným krokem vstoupila ZOO Dvůr Králové do roku 2017. S několika novými mláďaty

3. leden 2017

Prvními mláďaty nového roku se v ZOO Dvůr Králové stala čtveřice koz kamerunských. Ty v noci z 1. na 2. ledna doplnilo mládě drila černolícího. U těchto afrických primátů je to tak druhý přírůstek během pouhých osmi dnů.

Chovu drilů černolících se v královédvorské zahradě velmi daří.

„Přímo na Štědrý den nám jako dárek nadělila samice Kebale zdravého samečka a hned po Novém roce k němu přibylo další mládě. To přišlo na svět v noci z 1. na 2. ledna 2017 a matkou se stala samice Kumasi,“ říká Michal Podhrázský, kurátor primátů.

Na přelomu roku si tak dvorská zoo zopakovala loňský úspěch, kdy se tu v lednu narodila také dvě mláďata v průběhu osmi dnů.

Čtěte také

„Naše skupina drilů je poněkud neobvyklá tím, že v ní chováme dva samce, dominantního a většího Chepa a menšího Ricarda. U obou z nich jsme zaznamenali páření samic, a proto nyní nemůžeme s určitostí říci, kdo je otcem mláďat,“ vysvětluje Michal Podhrázský.

Dril černolící - mládě v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Drilové černolící přitahují pozornost zejména díky svému typicky černému zbarvení tváře
Ve volné přírodě je to kriticky ohrožený druh obývající tropické lesy západní Afriky. Dvorská ZOO má v současné době díky dvěma novým mláďatům největší skupinu v evropských zahradách, která čítá 11 jedinců.

Úplně prvními přírůstky roku 2017, narozenými 1. ledna, se však staly tři samičky a jeden sameček koz kamerunských.

Tento druh rozmnožuje dvorská ZOO pravidelně a jen v loňském roce se tu narodilo 19 mláďat. Kozy kamerunské jsou součástí dětské ZOO, kde se návštěvníci mohou dostat přímo do jejich výběhu a nakrmit je.

autoři: Tomáš Hajnyš , Andrea Jiroušová
Spustit audio