Tisíce lidí bez proudu, popadané stromy a problémy v dopravě. Vichr zasáhl Královéhradecký kraj

24. únor 2017

Energetici odvolali kalamitní stav v okrese Hradec Králové. Kalamita kvůli poruchám po silném větru trvá v okresech Náchod, Rychnov, Trutnov a Jičín. Kvůli silnému větru řeší firma ČEZ desítky poruch. Vítr a popadané stromy způsobily také řadu problémů v dopravě. Podrobnosti má reportér Jiří Fremuth.

Začneme o energetice. Dopoledne byly bez proudu v kraji tisíce lidí. Poruch na vysokém napětí byly desítky.

Bez proudu byl například zhruba od 8:00 do 11:00 hodin i šestitisícový Kostelec nad Orlicí. Tohle nám dopoledne řekl místostarosta města zvolený za ANO Tomáš Langr: „Všechny obchody, všechna zařízení jsou zavřena. Protože ten výpadek elektrické energie ochromil celý chod města ve všech oblastech."

Situace s dodávkami elektrického proudu se postupně stabilizuje

Za poslední tři hodiny klesl počet poruch na vysokém napětí v kraji ze 13 na 7. Kalamitní stav ale stále trvá. Bez proudu jsou stovky domácností. Hlášení ale dalších poruch na nízkém napětí ale energetici ještě očekávají s tím, jak se lidé budou vracet domů ze zaměstnání. A také jak budou jezdit třeba na chaty.

Čtěte také

Padající stromy dělaly problémy také v dopravě - kolik výjezdů napočítali hasiči?

Od večera to bylo necelých 50 výjezdů. Byly to tedy hlavně větve a stromy na silnicích. Dvě události řešili také v Kostelci nad Orlicí. Popsal nám je velitel kosteleckých dobrovolných hasičů Tomáš Sršeň: „Naše jednotka dnes zasahovala u spadlého stromu, který odstranila pomocí motorové pily. Další událost byla také spadlý strom. Ten spadl na elektrické vedení. Takže po našem příjezdu jednotka zabezpečila místo a počkala do příjezdu ČEZu, který místo zajistil. Potom jsme strom odstranili a vrátili jsme se zpět na základnu."

Hasiči odstraňují popadané stromy

Zavřené byly také železniční trati na Rychnovsku a Trutnovsku - už se je podařilo zprovoznit?

Vlaky nejezdily jen dopoledne na třech tratích. Konkrétně Malé Svatoňovice - Trutnov - Poříčí, Týniště nad Orlicí - Bolehošť a také Smidary - Ostroměř. Ty uzavírky trvaly do dvou hodin. Pak se stromy v kolejištích podařilo vyřezat a vlaky opět jezdí.

Stále ale kvůli silnému větru zůstává uzavřena lanovka na nejvyšší naši horu Sněžku. Horské tůry dnes rozhodně nikomu nemůžeme doporučit.

Popadané stromy poškodily také lampu veřejného osvětlení

Silný vítr, který zasáhl Českou republiku, zatím poničil podle předběžných odhadů v lesích státního podniku Lesy České republiky do 100.000 metrů krychlových dřeva. Představuje to mírně přes jedno procento celoročního objemu těžby dřeva ve státních lesích.

Situaci lesníci sledují a škody budou postupně zpřesňovat

S dřívějšími velkými kalamitami není nynější situace srovnatelná. Při dosud největší kalamitě po orkánu Kyril v lednu 2007 bylo v lesích podniku poničeno přes 5 milionů metrů krychlových dřeva.

autoři: jou , Jiří Fremuth
Spustit audio