Tomáš Dvořák byl jako aktivní atlet větším pánem svého času. Teď je úředníkem na plný úvazek

8. říjen 2017

Tomáše Dvořáka - trojnásobného mistra světa a světového rekordmana v desetiboji a halového mistra Evropy v sedmiboji - zná celý sportovní svět. V roce 1999 se stal vítězem ankety Atlet Evropy a pokud se trošku zajímáte o sport a fandíte atletice, tak asi víte, že je v současné době šéfem české atletické reprezentace.

Ale redaktorka Romana pacáková si s ním nechtěla povídat jen o sportu. Když už měla tu příležitost se s ním setkat, zajímal ji spíš Tomáš Dvořák jako člověk - třeba jako táta od rodiny, trenér nebo muž mnoha zálib a koníčků.

A také - jestli vůbec má na nějaké soukromí čas. A jestli je to lepší, než když byl aktivním sportovcem.

Dozvěděla se, že je to naopak horší. Tomáš Dvořák byl coby aktivní atlet a trenér větším pánem svého času, než dnes. Jako šéf české atletické reprezentace je úředníkem na plný úvazek.

Tomáš Dvořák

Přechod ze závodiště ke kancelářskému stolu zvládl světový rekordman docela dobře, protože se už v životě prý nasportoval dost. Ale skutečnost, že těžko najde tu a tam čas, aby si třeba šel zaběhat nebo vyjel na kole, mu velkou radost nedělá. Zato rád chodí, i desítky kilometrů a rád u toho také něco vidí, takže si vytyčí cíl a vyrazí. Chůze nebo běh na trenažéru proti zdi mu nic neříká.

Čas na rodinu krade po kouskách. Má tři dcery, všechny sportují, trénuje je maminka a on je tu a tam přizván, aby se podíval, jak jim to jde. Plánovat rodinné výlety pro nedostatek času mohou jen zcela výjimečně. Ale čas na to, aby se podíval, jak jeho děti závodí, si Tomáš Dvořák rád udělá.

Tomáš Dvořák začal s atletikou v rodném Zlíně. Poprvé si desetiboj vyzkoušel ve svých patnácti letech. Poté přešel studovat i trénovat do Prahy.

Čtěte také

První velký úspěch přišel s 2. místem na juniorském mistrovství Evropy v Soluni roku 1991 a juniorským rekordem Česka v desetiboji, který drží dodnes.

Roku 1995 obsadil 2. místo na halovém mistrovství světa v Barceloně, roku 1996 získal 2. místo na halovém mistrovství Evropy ve Stockholmu, a především v roce 1996 byl bronzový na olympijských hrách v Atlantě (v tehdejším národním rekordu 8664 bodů).

Rok na to již s přehledem zvítězil na mistrovství světa v Athénách (tehdy národní rekord 8837 bodů), v roce 1999 titul obhájil na mistrovství světa v Seville a do třetice titul mistra světa získal v Edmontonu v roce 2001.

Tomáš Dvořák

Jeho největším úspěchem mimo atletický ovál je 1. místo v anketě o nejlepšího atleta ČR z roku 1999, které si vysloužil především díky fantastickému světovému rekordu 8994 bodů, kterého dosáhl 4. července 1999 na stadionu Evžena Rošického v Praze. Tento rekord o dva roky později překonal další Čech, Roman Šebrle (a historicky už jen dvakrát Američan Ashton Eaton).

Tomáš Dvořák dosud jako jediný desetibojař v historii dokázal třikrát překonat hranici extratřídy 8900 bodů

Vojnu strávil jako instruktor sportu v Armádě ČR. Získal hodnost nadporučíka a nyní je vojákem z povolání. A že jen opravdu pohybově nadán velmi všestranně bylo vidět i v roce 2006, kdy účinkoval jako jeden z tanečníků - celebrit v show České televize StarDance, když hvězdy tančí.

Po nedokončeném desetiboji na Mistrovství ČR ve vícebojích v Houšťce oznámil Tomáš Dvořák 21. července 2008, že to byl poslední desetiboj jeho kariéry.

O Tomáši Dvořákovi vyšla také kniha s názvem "Z vrcholu do propadliště a zpět".

V současné době se mimo jiné věnuje spolukomentování atletických přenosů vysílaných ČT.

autor: jou
Spustit audio