Tragický pád lanovky v Krkonoších: soud vyměřil provozovateli podmínku

Okresní soud v Trutnově opět uznal vinu provozovatele zřícené nákladní lanovky k chatě Bumbálka v Krkonoších Miloslava Jirmana a potrestal jej podmínkou jednoho roku vězení se zkušební dobou dva roky. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i Jirman si pro odvolání nechali lhůtu. Při zřícení lanovky v listopadu 2013 zahynul osmatřicetiletý muž a další čtyři lidé se vážně zranili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákladní lanovka na chatu Bumbálka u Špindlerova Mlýna, kde loni došlo k tragické nehodě

Nákladní lanovka na chatu Bumbálka u Špindlerova Mlýna, kde loni došlo k tragické nehodě | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

Jirmanovi za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti hrozilo až šest let vězení. Jirman před soudem vinu popřel, jeho obhájce žádal zproštění obžaloby. Obžaloba pro Jirmana navrhovala podmíněný trest do dvou let vězení s odkladem až na tři roky.

Okresní soud případ řešil podruhé. Loni soud uznal Jirmanovu vinu a při rozhodnutí o upuštění od jeho potrestání přihlédl k tomu, že významné spoluzavinění tragédie leží na poškozených. Státní zástupce i obviněný podali odvolání a hradecký krajský soud případ vrátil zpět do Trutnova.

Neštěstí se stalo 29. listopadu 2013. Rodina se dvěma dětmi, která přijela do Krkonoš na víkend, nastoupila v dolní stanici na korbu lanovky, u níž byla přeprava lidí zakázána. Možná si ve špatném počasí za tmy chtěli ušetřit cestu pěšky do kopce k chatě. Po přetržení tažného lana se korba ze zhruba deseti metrů zřítila na příkrý svah směrem k Labi.

Podle obžaloby Jirman jako provozovatel a strojník lanovky v rozporu s provozními podmínkami nedostatečně kontroloval a spravoval technický stav zařízení, zejména stav a opotřebení lan.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme