Třídíme s Nikitou: Na stupeň nejvyšší se vrací děti z Hradce Králové

24. červen 2017

Jubilejní ročník soutěže Třídíme s Nikitou, zná své vítěze. Po pěti letech se na nejvyšší příčku vrací žáci ze Základní a mateřské školy Masarykova v Hradci Králové, kteří za své soutěžní dílo získali téměř plný počet bodů a stali se neoficiálními absolutními vítězi soutěže. Nikita je modrožlutý papoušek ARA, který je patronem soutěže a vítězný tým nezapomněl tohoto opeřence zakomponovat do svého díla. Letošními úkoly bylo navrhnout a zpracovat křížovku s tématikou sběru, třídění a recyklace odpadů a tajenku ztvárnit libovolnou technikou.

S dětmi z vítězného teamu, s družinářkou Soňou Jirkovou a s ředitelkou školy Ilonou Hojnou si bezprostředně po vyhlášení soutěže, povídala redaktorka Blanka Malá. Nejdříve ale s mikrofonem oslovila regionálního manažera EkO-KOM, a.s. pro Královehradecký kraj. Ing. Jiřího Záliše: „Jedná se o soutěž škol, která má název Třídíme s Nikitou. Předání cen vítězům probíhá v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem. Akce je vždy příjemná jak pro děti, tak i pro nás. A myslíme, že má smysl v ní pokračovat. Děti musíte přesvědčit nějakou hravou formou o tom, že třídit odpad má smysl. Pak je to baví a třídí."

Co získávají vítězné školy?

„Všechny tři vítězné projekty získávají drobné ceny a ten vítěz dvoudenní pobyt v ZOO ve Dvoře Králové. Což si myslím, že je pro děti velmi atraktivní cena. Letos jsme hodnotili 17 projektů. Soutěží vždy týmy, takže do těch projektů se zapojilo asi 160 žáků," doplňuje Jiří Záliš.

Čtěte také

„Když jsem viděl soutěžní práce, byl jsem příjemně překvapen. Děti na sto procent splnily zadání, dokázaly sestavit křížovku a ještě ji úžasným způsobem výtvarně vyjádřit. Práce vítězného týmu je téměř velkolepým dílem," vyjádřil svůj obdiv Karel Klíma, člen Rady Královéhradeckého kraje zodpovědný za oblast vodního hospodářství, životního prostředí a zemědělství. „Soutěž má podporovat zájem dětí o třídění odpadů a prostřednictvím hravé a kreativní činnosti je to mnohem snazší. Věřím, že své vědomosti pak dokážou předat i svým rodičům," dodal Karel Klíma.

Vítězný tým svou práci pojal v duchu hesla „Dáváme odpadům druhou šanci" a nezapomněl do ní zakomponovat ani Nikitu - modrožlutého papouška ara, který je patronem soutěže.

Třídíme s Nikitou: Na stupeň nejvyšší se vrací děti z Hradce Králové - Blanka Malá a papoušek Nikita

„Soutěží žila celá škola. Iniciativa vzešla od tří dětí z 9. třídy, které před pěti lety chodily jako malé do rukodělného kroužku a se kterými jsme právě před pěti lety vyhráli. Teď za mnou tyto „odrostlé" děti přišly, že to chtějí zkusit znovu. Sehnaly si další kamarády, já to doplnila menšími dětmi z družiny a vzniklo toto nádherné dílo," popsala cestu k vítězství vedoucí soutěžní práce a družinářka Soňa Jirková. „Děti tomu věnovaly spoustu času, i toho volného. Práce si rozdělily. Ti nejmenší třeba lepili „peříčka" papouška, papírek po papírku, jiní pracovali s mechem nebo malovali a podobně."

Na druhé příčce se umístila Základní a mateřská škola Chomutice s projektem „Čisté Česko", která obhájila stříbro z předloňského roku. Děti pracovaly s různými druhy odpadů a nejen že jejich názvy zakomponovaly do legendy tajenky, ale současně je „nasměrovaly" i do správných barevných kontejnerů na tříděný odpad.

S podobným tématem pracuje také projekt Čistá obec, čisté město, čistý kraj. Cílem projektu navazujícího na celostátní aktivity zajišťované společností EKO-KOM, a.s., a dalšími partnery, je zvyšovat povědomí obyvatel o správném třídění a recyklaci odpadů.

autor: Blanka Malá
Spustit audio