Trutnovské basketbalistky dostanou od města peníze. Musí ale chodit do škol a vést děti ke sportu

20. září 2017

Trutnov bude i v příštích měsících podporovat místní ligový tým basketbalistek. Zastupitelé odsouhlasili podpis smlouvy mezi městem a Lokomotivou, která klubu přinese necelý milión a půl. Smlouva ale zavazuje klub k řadě věcí. Mimo jiné i k propagaci města a také ke spolupráci se školami, kde by se hráčky věnovaly dětem.

Nejde o klasický sponzoring, že by město poslalo peníze a dělejte si s nimi, co chcete. Klub za to musí plnit celou řadu věcí, mimo jiné vést ke sportu děti a mládež, říká mluvčí města Michaela Dědková: „Jedním z bodů té smlouvy je to, že hráčky chodí do vyučovacích hodin a tráví s dětmi čas a učí je. Tím pádem mládež s tímto sportem seznamují."

Čtěte také

Podle trenéra ligového áčka trutnovské Lokomotivy Petra Kapitulčina je součástí smlouvy i to, že hráčky musí nejméně 100 hodin strávit při trénování dětí, klub má propagovat město na hlavních reklamních plochách a mimo jiné všechno důsledně dokumentovat. Třeba na desítky hodin, strávených ve školách, se ale hráčky těší. A platí to i pro druhou stranu.

Basketbal (ilustrační foto)

„Děti se na nás těší. Vypovídá o tom to, že jsme tento týden zjišťovali možnosti a zájem o příští rok a už máme spoustu ohlasů. Tak si myslím, že to je pro město Trutnov fajn. Samozřejmě někdy to je logisticky složitější i naplánovat. Zejména v době, kdy hrajeme třeba dvakrát až třikrát týdně, ale z naší strany s tím vůbec není problém, včetně cizinek. Ty se na tyto programy i docela těší, protože o tom s nimi mluvíme i dopředu, než sem přicházejí," říká Petr Kapitulčin.

Rozhodování zastupitelstva bylo poměrně jednoduché, přesto nebylo jednomyslné

Zastupitel Jaroslav Andrle z Liberálně ekologické strany LES byl proti. A to prý rozhodně ne proto, že by nepřál trutnovským sportovcům nebo nechtěl, aby spolupracovali s dětmi: „Celý tento projekt souvisí s obcházením nějakého pravidla Evropské komise. A já jsem člen Liberálně ekologické strany, která je značně proevropskou stranou a my si myslíme, že není dobré jakýmkoliv způsobem obcházet nařízení Evropské komise a jakýchkoliv dalších orgánů Evropské unie. To je ten můj důvod, proč se stavím proti tomuto návrhu."

Evropské orgány totiž upravují způsoby podpory veřejné správy profesionálnímu sportu. Starosta Ivan Adamec z ODS má ale jasno: „To není tak, že bychom podvedli Evropskou komisi. To vůbec ne. Prostě jsme se vypořádali s tím jejich nařízením."

Podle starosty je nejen po legislativní stránce všechno naprosto v pořádku a smlouva tak, jak je sestavená, žádnému nařízení neodporuje.

autor: lcz
Spustit audio