Úbytek školních diváků nahrazují Divadlu Drak noví návštěvníci

24. září 2010

Ačkoliv ve třídách mateřských a základních škol dětí neustále ubývá, návštěvnost loutkového Divadla Drak v Hradci Králové, zaměřeného právě na tento typ publika, se v posledních letech příliš nemění. Do divadla totiž chodí stále více rodičů s dětmi. Loutkoherci také zvýšili počet výjezdních představení, řekla ČTK ředitelka hradeckého Draku Jana Dražďáková. "Lidé si pomalu zvykají, že je lepší jít s dětmi do divadla, než sedět doma a koukat na televizi. Stále zaznamenáváme nárůst diváků, kteří k nám přijdou poprvé, což nás samozřejmě těší," uvedla ředitelka souboru.

Kvůli poklesu dětí ve školách musel Drak zvýšit počet výjezdních představení do měst v celé České republice. "Před několika lety bylo možné i v menším městě udělat čtyři představí pro děti, nyní kvůli jejich nižších počtům hrajeme jen dvakrát," uvedla Dražďáková. Divadlo Drak podle ní již několik let nabízí takzvaná rodinná představení. "Snažíme se vystoupení dělat tak, aby něco řekla jak dětem, tak rodičům," dodala ředitelka.
Loutkáři z Draku se svými představeními také několikrát ročně vyjíždějí do zahraničí. "Jezdíme hodně, vloni jsme měli 13 zájezdů, zhruba třetina z nich byla komerčních," poznamenala. Diváci v jednotlivých zemích prý požadují rozdílná představení. Například Španělé podle hradeckých divadelníků příliš nechtějí loutková představení, zatímco do Francie divadlo tradičně vyjíždí s loutkami.
Divadlo Drak dostává každým rokem zhruba desetimilionovou dotaci od hradecké radnice. Platí z ní i údržbu několika budov, ve kterých sídlí. "Peníze od radnice tvoří zhruba 75 procent našeho rozpočtu, zbytek musíme vydělat sami," řekla ředitelka. Podle Dražďákové však bude nutné v nejbližší době hledat další možnosti financování divadla. "Evropská unie neuznává příspěvkové organizace, takže bude muset vzniknout jiná instituce," dodala Dražďáková. Předpokládá se podle ní, že půjde o vícezdrojové financování. Nabízí se tedy, aby Drak financovaly stát, kraj i město.
Divadlo Drak hraje v Hradci Králové od roku 1958, od roku 1992 provozuje také Mezinárodní institut figurálního divadla - místo konfrontace domácích a zahraničních tvůrců loutkového divadla. Od února roku 1997 funguje v budově institutu Studio Amátka, které divákům nabízí zhruba pět desítek míst. Divadlo Drak hraje ročně zhruba 270 až 300 představení, z toho v Hradci Králové přibližně třetinu, ostatní v celé České republice.

Logo
Spustit audio