Unikátní prostor pro setkávání zdravotně postižených s veřejností najdete v Hradci Králové

21. říjen 2015

Hradec Králové má nové centrum pro integraci osob se zdravotním postižením. Vzniklo v královéhradeckých Věkoších. Krajské město tak má nové místo, kde se mohou handicapovaní potkávat s veřejností. Jedná se o ojedinělou stavbu nejen v Královéhradeckém kraji ale v celé republice.

"V tomto objektu žádní klienti bydlet nebudou, ale budou sem docházet. Jde o centrum, které bude připravovat služby a další programy pro osoby se zdravotním postižením", říká ředitel hradeckého centra Jiří Morávek.

A zároveň dodává, že místo má handicapovaným pomoci se začleněním do společnosti: "Integrace těch lidí jako taková je naším hlavním cílem. A toho můžeme docílit pouze za spoluúčasti těch osob zdravých. Protože když si tady budeme dělat uzavřený spolek a ti lidé zdraví lidé se do toho nebudou moci zapojit, tak to je potom špatně."

Čtěte také

Lidé se tu budou setkávat nejen při sportu, ale třeba i při grilování a dalších událostech.

"Určitě budeme chtít využít počítačovou učebnu, protože počítačová gramotnost je pro tyto lidi v současné době velice důležitá. Prioritou jsou i další vzdělávací programy. Chceme se zaměřit také na oblast pracovního uplatnění lidí se zdravotním postižením. Potřebujeme, aby se zapojili do pracovního procesu", dodává Jiří Morávek.

Centrum pro integraci osob se zdravotním postižením v Hradci Králové

Nové centrum se líbí předsedovi Národní rady osob se zdravotním postižením Václavu Krásovi, který říká, že podobná střediska jsou velmi důležitá: "Já myslím, že to je klíčová věc. Protože tím se vlastně smazává takový ten někdy podivný pohled veřejnosti na lidi se zdravotním postižením. Tohle je centrum, které má velkou budoucnost."

Na výstavbě se podílel Královéhradecký kraj, hejtman Lubomír Franc z ČSSD doufá, že centrum handicapovaným usnadní život: "Budou se zde setkávat zdravotně postižení nejen mezi sebou, ale bude to i základna pro jejich přípravu například pro budoucí zaměstnání a další uplatnění v životě".

Vozíčkář. Ilustrační foto

Občané v centru naleznou veškeré potřebné informace v oblasti sociální, případně finanční, ale i v oblasti bariér či pracovního uplatnění.

„Často otvíráme nějakou budovu nebo zpřístupňujeme pro veřejnost, ale málokdy má člověk takovou upřímnou radost jako dnes, protože se zde podařilo otevřít Centrum pro integraci osob se zdravotním postižením. Málokdy jsme na něco přispívali s takovou radostí, jako teď. Tady je ten účel jasný," uvedl u příležitosti otevření centra primátor města Hradec Králové Zdeněk Fink.

Královéhradecký kraj zajistil evropské dotace ve výši 38 milionů korun, zbývajících 1,5 milionu zaplatila hradecká radnice.

autor: zen
Spustit audio