Úplný zákaz kouření v restauracích se blíží. Někde nečekali a popelníky sklidili ze stolů dřív

19. červen 2017

Už příští středu má začít platit úplný zákaz kouření ve všech hospodách a restauracích. Několik restaurací v Královéhradeckém kraji ale na tento zákaz nečekalo a popelníky ze stolů sklidilo dříve. Bližší podrobnosti má naše reportérka Marika Konárková.

Kde například na ten zákaz nepočkali?

Třeba restaurace U Patřínů v Konecchlumí na Jičínsku začala se zákazem dříve. V lednu totiž vymalovali a rovnou dali zákaz kouření v celé restauraci. Žádný problém s tím prý ale nemají. Ohlasy nejsou nijak negativní.

Další, kdo zakázal kouření s předstihem, je také restaurace Šalanda v Hradci Králové. Nekuřáckou hospodou se stala od 31. března. A tam byl podobný případ. Vedoucí restaurace Jitka Podzimková uvedla, že ten zákaz urychlili právě kvůli rekonstrukci: „Se zákazem jsme začali z toho důvodu, že jsme tady provedli rozsáhlejší rekonstrukci. A v podstatě už jsme si to nechtěli znovu zakouřit. A ohlasy jsou. Samozřejmě ubylo těch kouřících zákazníků, byly i negativní reakce. Na druhou stranu přibylo večeřících zákazníků. Což je samozřejmě pro nás dobře."

A jak to vidí restauratéři, kteří na zákaz kouření teprve čekají?

Tak například majitel restaurace U Dvora v Hradci Králové Miroslav Bažant to na jednu stranu bere jako omezování svého podnikání, protože například vynaložili nemalé částky na klimatizaci, kterou už nevyužijí. Ale ten dopad zákazu kouření zatím nedokáže úplně odhadnout: „Určitě na čas to může ten provoz ovlivnit, protože lidé budou trucovat. Ale nevím, co to udělá do budoucna. Protože i někteří kuřáci sami řeknou, aspoň nebudeme smrdět. Někteří jsou naštvaní, že je to naše věc, že bychom si to měli my nějakým způsobem zařídit, abychom to mohli mít kuřácké. Tlačí nás do nějakých těch různých klubů a tak. Ale já si myslím, že tudy cesta nevede."


Jak se na protikuřácký zákon připravuje hradecká radnice a městští policisté? Plánují už kontroly?

Nejdříve chtějí situaci vyhodnotit. Městská policie bude kontrolovat namátkově, nebude to nijak systematické, nebo že by kvůli tomu byly speciální kontroly jako v jiných městech.

Podle magistrátu je to předčasné, říká náměstek primátora Jindřich Vedlich z TOP 09: „Samozřejmě to, zda někdo bude či nebude kouřit v restauraci, musí kontrolovat hospodský. Ale to, jestli je dodržován zákon, může kontrolovat namátkově též živnostenský odbor, který má též na starosti případné odebrání živnosti."

Ještě doplňme, že absolutní zákaz kouření bude podle zákona platit také v divadlech nebo v kinech.

K varování přibyly na krabičkách cigaret i odpuzující obrázky
autor: Marika Konárková
Spustit audio