Úrazy na kole, na trampolínách nebo pády do nezakrytých bazénů. To hrozí dětem přes léto

2. červenec 2015

Všichni školáci si užívají zasloužené prázdniny. Právě dětem během léta vůbec nejvíc hrozí různé úrazy. Na červenec a srpen se tak nechystají jen hoteliéři, provozovatelé kempů a turisté. Na léto a s ním spojené úrazy jsou připraveni také záchranáři po celém Královéhradeckém kraji.

"V každé sanitce Zdravotnické záchranné služby uvidíme několik typů vybavení, které je standartní pro všechny posádky napříč celou Českou republikou. Určitě v každé sanitce nebude chybět pacientský monitor s defibrilátorem", ukazuje nám Ivo Novák ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje jednu ze sanitek.

Čtěte také

Tato sanitka bude přes léto vyjíždět každý den k pacientům.

Máme 15 výjezdových stanovišť v Královéhradeckém kraji. Denně nám posádky udělají přes 140 výjezdů. Takže jsme dnes i nocí připraveni

Z pohledu záchranářů, jak vypadá léto? S jakými úrazy se setkávají a které třeba nemusí v průběhu roku řěšit?

"Je to zvýšená úrazovost dětí. Bohužel někdy včetně úplně zbytečných tonutí malých dětí v zahradních bazénech, které nejsou dostatečně zabezpečeny. To jsou nejtragičtější případy. Samozřejmě také extrémní výkyvy teplot ve smyslu veder se projevují na zdravotním stavu obyvatel. Zejména pokud nedodržují pitný režim", říká Ivo Novák.

V Královéhradeckém kraji máme Orlické hory a také Krkonoše. Přes léto tam míří tisíce turistů. Také s tím souvisí zásady záchranářů.

"Tyto turisticky atraktivní destinace jsou navštěvovány také turisty ze zahraničí, což je pro nás komplikace, třeba už jen jazyková. Tím, že je tam zvýšený počet turistů, tak se zvyšuje prostor pro to, aby docházelo k úrazům. Každý úraz nebo onemocnění v takovém náročném terénu vždycky vyžaduje sofistikovanou, organizavanou a fyzicky náročnou práci. Nezřídka s využitím vrtulníku a zásahu s lanovým podvěsem", dodává Ivo Novák.

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje

Takže doporučuji, pokud někdo navštíví takovou turisticky zajímavou destinaci, aby zvážil své fyzické schopnosti.

To, že je červenec a srpen z hlediska úrazů nejrizikovější hlavně pro děti, potvrzuje i zdravotnický záchranář Ivo Mádle: "Špatné zkušenosti jsou s trampolínama, jízdami na kole. Děti jsou mnohdy bez dozoru, pohybují se na ulicích a tak. Pak samozřejmě také starší občané. Obecně málo lidé přes léto pijí".

O letních prázdninách má zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje každoročně zhruba 8 a půl tisíce výjezdů.

autor: ova
Spustit audio