Útok žáka druhého stupně jedné ze základních škol v Jaroměři skončil na policii

19. březen 2015

Žáka 4. třídy Základní školy Na Ostrově v Jaroměři fyzicky napadl jeho o několik let starší spolužák a zranil ho na hlavě. Agresor chtěl podle výpovědi napadeného Dominika projít jako první brankou na hranici školního pozemku. V okamžiku, kdy do ní napadený vstoupil, násilník ho narazil na kovový sloupek. Případ se stal v polovině ledna, teď ho šetří policie jako ublížení na zdraví.

"Nález z chirurgie zní, že má pohmožděné oko, že musí nosit límec, a na oční vyšetření. Ale v každém případě, že máme hned druhý den jít k paní doktorce dětské", říká prababička napadeného školáka Pavla Kafková, která má pravnuka ve vlastní péči.

Dominik nakonec zůstal doma několik týdnů. Škola za úraz odpovědnost nenese, i když se stal na hranici jejího oploceného pozemku - říká Ondřej Andrys z České školní inspekce: "Je odpovědná za úrazy v takových situacích, které souvisí se vzděláváním přímo a nebo souvisí s činnostmi v souvislosti se vzděláváním".

Kopie lékařských zpráv má Český rozhlas k dispozici

Jaroměřská základní škola Na Ostrově podle ředitele Miloše Tomka jednala tak, jako asi většina škol - učitelé s dětmi situaci o situaci mluvili: "Promluví o tom co se stalo a samozřejmě hledají nějaká morální východiska z té situace. To znamená - mělo by to vyústit v nějaké poučení a mělo by to vyústit třeba v omluvu."

Puberta

Jestli se to povedlo - to Miloš Tomek nevěděl. Případ podle něj totiž řešil jeho zástupce. Škola nemá ani povinnost o tomto případu informovat sociální odbor, ale...

"Je potřeba si uvědomit, že ta práce by měla být spíše kooperací než prací jedné a druhé strany, mnohdy i proti sobě. Takže vždycky je dobré, a zvlášť u nás v Jaroměři, spolupracovat", říká vedoucí jaroměřského sociálního odoboru Petra Šilhánová s tím, že úředníci už některé kroky v tomto případu udělali.

Podle zkušeností Ondřeje Andryse ze školní inspekce se školy v podobných případech chovají individuálně: "Některé se snaží řešit i tyto případy, protože to souvisí s korektním výchovně vzdělávacím procesem, jiné se drží striktně toho zákona o vymezení. Tzn - co se stane mimo školu a mimo vzdělávání, není v zásadě jejich věc. Řekl bych ale, že převažuje ten první případ."

Policisté s vyšetřováním ještě neskončili. Pokud agresora vyhodnotí jako viníka, bude věc řešit soud. Až ten ho může potrestat a nařídit další výchovně nápravné kroky.


Zvětšit mapu
autor: KS
Spustit audio