Už příští rok pojedou cyklisté mezi Pouchovem a Pileticemi bezpečněji. Vznikne nová cyklostezka

9. říjen 2017

Už příští rok by měla okrajové části Hradce Králové Pouchov a Piletice spojit nová cyklostezka. Ta by v listopadu měla získat stavební povolení. Cyklisté, kteří po této trase dojíždí do Hradce Králové, tak budou cestovat bezpečněji, v době dopravní špičky je totiž na této silnici velmi silný provoz.

Příprava výstavby cyklostezky mezi Pouchovem a Pileticemi nebyla jednoduchá, komplikovaly ji hlavně výkupy pozemků, říká náměstek primátora Hradce Králové Jindřich Vedlich z TOP 09: „Trvalo to několik let. Byly tam i problémy s majetky Armády České republiky, což se podařilo vyřešit. Jsem velmi rád, že toto bude realizováno v nejbližší době. A že devadesát procent bude financováno z finančních prostředků Evropské unie."

Čtěte také

Nová cyklostezka, která povede v těsném sousedství stávající silnice, bude stát celkem 10 milionů korun. Původní vyhledávací studie si pohrávala i s více turistickou variantou, která by vedla podél Piletického potoka.

Cyklostezka pro všechny milovníky cyklistiky

„Tato vyhledávací studie byla projednána s dotčenými orgány státní správy a s komisemi místní samosprávy. A na základě tohoto projednání byla doporučena k dalšímu sledování ta varianta řešící především dostupnost těch městských částí. Do škol, do zaměstnání, čili v souběhu s hlavními komunikacemi," říká za projekční kancelář Jiří Nývlt.

Na cyklostezku do Piletic bude navazovat další část, která bude končit v Ruseku. I tam město řeší problémy s výkupy pozemků.

„Tam došlo k určité komplikaci. Protože jeden z majitelů pozemků zemřel. A musíme tedy požádat v rámci dědického řízení o souhlasy do územního řízení a současně o vynětí ze zemědělského půdního fondu," přiznává náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Město by cyklostezku do Ruseka dostavělo rádo nejdéle v roce 2020. I tady se počítá s náklady ve výši 10 milionů korun a s devadesátirocentní dotací.

Spustit audio