V Babí chtějí opravit historickou zvoničku. Práce začnou až po sklizni okurek. Divíte se proč?

22. červenec 2017

V Babí na Náchodsku chtějí obnovit zvonici z roku 1859. Od druhé světové války v ní chybí zvon, který byl zrekvírován pro válečné účely. Na nákup nového zvonu by se měli složit místní obyvatelé. Ke zvoničce, u které momentálně rostou okurky, se s mikrofonem zašel podívat reportér Václav Plecháček.

S Vlastimilem Čejchanem, členem Osadního výboru Babí, stojíme u železobetonové zvoničky, kterou se místní obyvatellé chystají opravit a dát do pořádku. A dokonce pro ni i sehnat zvon.

„Ano. To bychom moc rádi. Je to takový plán občanů příměstké části Babí," říká Vlastimil Čejchan.

Čtěte také

Zvonička vznikla v roce 1859, to byla ještě dřevěná a ne přesně na tomto místě. V této podobě je od roku 1927. „Byla navržena nová železobetonová konstrukce, kterou navrhl místní architekt. A nahradila původní bukovou, dřevěnou konstrukci. Přestože zvonička vypadá kompletní, Nahoře to vypadá, že je dokonce i zvon. Ale je to jen plastová replika. Lépe to vypadá."

V Babí chtějí opravit historickou zvoničku z roku 1859

Osadní výbor se chystá v uvozovkách vypsat sbírku, nebude to sbírka podle zákona, ale jakási možnost lidí přispět na nový zvon. Je představa, kolik bude třeba peněz?

„Tušíme, že by to mohlo celkově přijít asi na 50 tisíc korun. Budeme se snažit vybrat tolik peněz, co to půjde. Co nejvíc. A budeme rádi, když všichni občané přispějí na ten zvon. A přidají to k částce, kterou věnuje město Náchod," říká Vlastimil Čejchan.

S dalším členem osadního výboru Jiřím Korcem se ani nemůže jít podívat přímo do úplné blízkosti zvoničky. Protože ta je momentálně za plotem.

V Babí chtějí opravit historickou zvoničku z roku 1859

„Je za plotem, ale je to podle katastru pozemek města, takže je tady pronájem. Město je s pronajímatelem dohodnuto, že po sklizni, bude pozemek zase vrácen do původního stavu, aby se šlo k té konstrukci dostat a ten terén upravit. Protože historická stavba je momentálně obrostlá okurkami," říká Jiří Korec.

Jaká je tedy plán? Oprava by měla proběhnout v nejbližších týdnech, možná měsících. A co nový zvon?

„Pokud vše dobře půjde, tak by se na podzim měla udělat úprava stávající zvoničky. To znamená, nějaká povrchová úprava. A příští rok bychom mohli nechat vysvětit nový zvon a pověsit jej. Tak, aby plnil svoji funkci," vysvětluje Jiří Korec.

Planuje se nějaké pravidelné zvonění? „Už jsme uvažovali nad tím, že by bylo zapotřebí nějaké elektronické zvonění, nebo něco takového," dodáví Jiří Korec.

autor: baj
Spustit audio