V Babiččině údolí v Ratibořicích můžete po dlouhých letech vidět opravený mlýnský náhon

9. říjen 2017

Po dlouhých letech je v Babiččině údolí opravený nlýnský náhon. V minulosti ho poničilo několik povodní. Letos na něm od konce zimy pracovali dělníci a aktuálně je vodní dílo nedaleko zámku v Ratibořicích ve zkušebním provozu. Více informací zjišťoval na místě reportér Ondřej Vaňura.

S Ivanem Češkou, kastelánem státního zámku v Ratibořicích stojíme u mlýnského náhonu, který se dočkal velké změny.

„Ano. Provádí se kompletní obnova celého mlýnského náhonu. Což je vlastně odstraňování škod po povodni v roce 2013. Protože to už byla několikátá povodeň, která tím náhonem proběhla. A už byly hodně poškozeny stavidla, pilíře mostů a tak podobně. Poškozeny byly i vantroky a vodní kola jak na mlýně, tak i na mandlu," říká Ivan Češka.

Jak to tady vypadalo v roce 2013 o povodni?

„Dá se říci, že celé tohle koryto, nad kterým stojíme, bylo plné vody. Byl to velký nápor a tlak na všechny stavební konstrukce, které v tom náhonu jsou.," vysvětluje Ivan Češka.

Dnes je situace o poznání lepší. Voda je klidná, padá do ní již podzimní listí. Všechno tu voní dřevem. To znamená, že je to nové.

Čtěte také

„Mám velkou radost, že jsme mohli zahájit zatím zkušební provoz. Protože dílo ještě jako takové není celé předáno. Ale je to zkušební provoz, tedy tím, že jsme rozbili tu hráz na vtoku z řeky Úpy a pustili jsme do náhonu vodu. Abychom mohli vyzkoušet funkčnost stavidel. A ten zkušební provoz potrvá až do té doby, kdy se dokončí vantroky mezi mlýnem a mandlem. A nainstalují se vodní kola. Protože na tom se ještě pracuje. To ještě v současné chvíli není hotovo," doplňuje Ivan Češka.

V Babiččině údolí v Ratibořicích můžete po dlouhých letech vidět opravený mlýnský náhon

Povodně tu byly v roce 2013. Kdy se na té opravě mlýnského náhonu tedy začalo opravdu pracovat?

„Opravdu fyzicky se začalo pracovat letos na sklonku zimy. To znamená, že voda tu teče zbruba po půl roce. A ještě předpokládáme, že jeden až dva měsíce zhruba bude trvat ta instalace vantroků a kol," říká Ivan Češka.

V Babiččině údolí v Ratibořicích můžete po dlouhých letech vidět opravený mlýnský náhon

Je to i pro turisty velký rozdíl? Když sem teď přijdou a mohou se procházet kolem nového mlýnského náhonu?

„Pro turisty se cesta nijak nezměnila. Turisté chodí pořád stejně. Ale budou už chodit kolem obnovených věcí. Což si myslím, že ti, kteří sem jezdí častěji, tak mohou porovnat. A doufám, že to ocení," dodává kastelán státního zámku v Ratibořicích Ivan Češka.

Obnova mlýnského náhona stála přes 8 milionů korun.

autor: ova
Spustit audio