V Bělči nad Orlicí se koná letní tábor pro děti s poruchou srážlivosti krve. Je jediný v republice

18. srpen 2017

V Bělči nad Orlicí na Hradecku se koná unikátní tábor. Přestože vypadá jako každý jiný, je svého druhu jediný v republice. Jezdí na něj totiž děti s poruchou srážlivosti krve, takzvanou hemofilií. Nemocí trpí převážně chlapci. Na táboře je učí větší opatrnosti, nebo jak si sami píchnout injekci. Užívají si tu ale také spoustu adrenalinových her.

Do osady Jana Amose Komenského se sjely děti a jejich rodiče z celé České republiky.

„Je to už šestnáctým rokem. Letos je tu 12 dětí s hemofilií a tři jejich sourozenci. Takže máme celkem 15 dětí," říká vedoucí her Silvie Bereňová.

Čtěte také

Tábor vypadá jako každý jiný. Nechybí různé klasické hry. Na co si teď konkrétně děti hrají? Mají na sobě zelené obleky.

„Je to kostým Robina Hooda, ale ten náš tábor je víceméně o českých pohádkách. Ale kostýmy klasických českých pohádek jsem nesehnala, tak mají všichni oblek Robina Hooda, aby byli všichni stejní," usmívá se Silvie Bereňová.

V Bělči nad Orlicí se koná letní tábor pro děti s poruchou srážlivosti krve. Je jediný v republice

Na některých dětech byla vidět únava. V noci byla nějaká bojová hra?

„Ano, měli jsme noční hru. Ale musíme dávat pozor, aby se ty děti co nejméně zranily. Vybíráme místa, aby tam nebyly žádné kameny nebo kořeny. Snažíme se vybírat ta místa, aby se děti naučily koordinovat to své tělo, aby se naučily, jak se říká, padat," vysvětluje Silvie Bereňová.

Na táboře je také zdravotnický dozor

V budově teď vede rehabilitaci fyzioterapeutka Kateřina Vacátková: „Učíme je, jak se správně pohybovat na těch míčích, jak cvičit. Aby byly děti takové pružnější, obratnější. Aby pak, když nastane nějaký problém, tak aby se s tím lépe srovnávaly.

V Bělči nad Orlicí se koná letní tábor pro děti s poruchou srážlivosti krve. Je jediný v republice

V další místnosti už se dětem aplikují injekce

Svůj lék a roztok si tady připravuje malý, sedmiletý Jirka. Na vše dohlíží maminka Kristýna: „Děti se to učí především proto, aby si ty injekce co nejdříve dokázaly aplikovat samy. Kdyby se něco stalo, tak aby nemusely čekat na někoho dospělého. Aby byly samostatné."

Injekce dostává malý Jirka vždy v pondělí, ve středu a v pátek.

Za rok mají malí táborníci v plánu podniknout cestu k moři do Řecka.

autor: Marika Konárková
Spustit audio