V centru Hradce má do příštího roku vzniknout Foglarova ulička

5. březen 2012

V pasáži mezi Švehlovou ulicí a Tylovým nábřežím v centru Hradce Králové by do příštího roku měla vzniknout takzvaná Foglarova ulička, ve které by turisté měli najít Muzeum skautingu a Jaroslava Foglara a další atrakce. Členové organizačního výboru projektu dnes novinářům v Hradci Králové řekli, že by ulička měla být otevřena 6. července 2007, u příležitosti 100. výročí narození spisovatele Jaroslava Foglara. Hradecká skautská organizace si letos připomíná 90. výročí od svého založení, podle předsedy městské rady Vlastimila Novotného šest středisek navštěvuje na 570 členů.

"Kromě otevření nové pasáže v centru města a muzea by lidé měli mít například možnost vidět létající kolo Jana Tleskače či některé známé postavy z Foglarových knih v podobě voskových figurín," řekl ČTK Jiří Polák, který s nápadem přišel. Projekt plánuje, že v uličce bude zachována atmosféra 30. až 40. let minulého století, kromě muzea by měla ulička nabídnout také antikvariát a další služby a prodejny.
Organizační výbor již zahájil shromažďování exponátů, které by měly být vystaveny. "Nyní se pracuje na koncepci muzea. Věříme, že mezi skauty existuje hodně dokladů o historii skautingu. Spolupracujeme také s hradeckým sběratelem Ivo Tomášem, který má sbírku týkající se Jaroslava Foglara," řekl Polák.
Podle bývalého hradeckého primátora Oldřicha Vlasáka jsou připraveny tři varianty budování uličky. Náklady se budou pohybovat podle zvolené varianty od pěti do 23 milionů korun. "Žádáme o příspěvek město, kraj, přispějí také vlastníci nemovitostí či soukromníci," řekl k financování Vlasák. Podle členů organizačního výboru projektu je možné opravy dokončit do příštího roku, protože v některých z budov se bude jednat jen o interiérové úpravy.
V budovách ve vnitrobloku domů, kolem kterých ulička povede, dříve sídlila továrna na nábytek. Budovy, které byly v havarijním stavu postupně procházejí rekonstrukcí.
Spisovatel Jaroslav Foglar, mezi skauty známý pod přezdívkou Jestřáb, zemřel v lednu 1999. Známý je svými knihami pro mládež, napsal například knihy Hoši od Bobří řeky, Chata v Jezerní kotlině či Stínadla se bouří. Foglar Hradec Králové několikrát navštívil.

Spustit audio