V Chlumci nad Cidlinou staví novou knihovnu. Bude bezbariérová, nízkoenergetická a na náměstí

29. leden 2017

Chlumecká radnice staví novou budovu městské knihovny. Bude bezbariérová a moderní. Z bezmála sto let staré budovy Sokolovny knihovnu město přestěhuje na náměstí. O tom, že novou knihovnu Chlumec opravdu potřebuje, jsme se přesvědčili s mikrofonem.

S vedoucí současné knihovny Helenou Holanovou vcházíme do prostor. A první co vidíme, tak jsou schody. Ty ovšem v nové knihovně zmizí.

„Ano, počítáme s tím, že bude bezbariérový přístup. Schody, to může být pro spoustu lidí problém," říká Helena Holanová.

Čtěte také

A ukazuje nám další nedostatky stávající knihovny: „První to jsou ty schody, schází nám bezbariérový přístup. Další jsou takové stísněné prostory, Počítáme s tím, že v nové knihovně bude větší prostor a budeme tam moci umístit všechny knížky. A odlupují se nám tady už stropy. Tak si přejeme, aby to nespadlo, dokud jsme tady."

Knihovna - studium

Knihám nesvědčí ani všudypřítomná vlhkost, která se do budovy ze dvacátých let minulého století dostává okny, snad ještě původními.

Nová knihovna by měla stát už na konci roku a vedle knihovny samotné nabídne třeba i důstojné prostory pro městské infocentrum.

Stavba už začala, nejprve jí ale na náměstí musela ustoupit jedna starší budova
A jak říká starosta Miroslav Uchytil z KDU-ČSL, jednoduché to nebylo: „Měli jsme veliké problémy se zahájením stavby, Protože se několik aktivistů domnívalo, že se tento hodně starý, ale velice staticky narušený dům, dá zachránit. Teď, při postupu prací, nám to dává zcela zapravdu, že tento dům byl ve velmi havarijním stavu. Včetně statického narušení."

Novou knihovnu zaplatí město ze svého rozpočtu, dotace na podobný typ stavby k překvapení představitelů města nikdo nevypsal.

Radnice vysoutěžila cenu 18 a půl milionu korun a věří, že ji dodrží.

autor: lcz
Spustit audio