V Chlumci nad Cidlinou začal svou letošní pouť legiovlak. Nabízí netradiční pohled do naší historie

17. březen 2017

Replika soupravy, která před bezmála sto lety vozila tehdejší československé legionáře po Transsibiřské magistrále v Rusku, to je legiovlak. Třináct vagónů, jedenáct z nich je přístupných, připomíná a mapuje pouť československých legionářů po Rusku v letech 1918 až 1920. Komentované prohlídky mohou návštěvníci využít až do neděle, ve všední dny do osmnácti, o víkendu do devatenácti hodin.

Komentované prohlídky začínají každou hodinu, ale Český rozhlas dostal speciálního průvodce: „Dobrý den, já jsem bratr desátník Zdeněk Votava, velitel 2. družstva legoivlaku."

Stojíme před vagónem, na kterém je napsáno: Osvětový odbor OČSNR - filmové oddělení. Co znamená ta zkratka?
„Je to odbočka Československé národní rady, která reprezentovala náš zahraniční odboj. V tomto vagónu promítáme filmové záběry. Konkrétně tady můžete vidět přísahu České družiny v roce 1914 v Kyjevě na Sofijském náměstí, kde první dobrovolníci přísahali," říká Zdeněk Votava.

Čtěte také

Až z Brna se přijela na legiovlak podívat Lída Velanová: „Tak speciálně nikoliv, ale moc ráda se tady na to podívám. Jsou to hodně zajímavé filmové záběry, protože mám ráda historii. Moc ráda se na to podívám."

A podívat se návštěvníci mohou i do dalších vagónů vybavených pokud možno stejně, jako tomu bylo před bezmála 100 lety.

Do Prahy se vrátil Legiovlak, pojízdné muzeum připomínající československé legie

S bratrem desátkíkem Zdeňkem Votavou jsme vešli do o vagón vedle: „To je ubytovací vůz Těpluška. Je to takový symbol našich legií, vlastně celé té jejich sibiřské anabáze. To byly pojízdné domovy našich legionářů. Původně to byly dobytčáky, do kterých se vešlo buď 8 koní, nebo 40 vojáků."

Vedle ubytovacích vozů je k vidění třeba polní pošta, prodejna, zdravotní vagón, kovárna nebo krejčovský vagón

Jde o vozy, které jsou třeba i 100 let staré. Ale ty originální, opravdu legionářské, zůstaly v Rusku. Vysvětluje Zdeněk Votava: „V Rusku je jiný rozchod kolejnic. Takže těžko by ty vozy mohly nějakým způsobem fungovat tady na našich českých kolejích."

Do Karlových Varů přijel legionářský vlak, který připomíná významnou součást československé historie

Skupina organizátorů a průvodců v dobových uniformách má dokonalý přehled a může nabídnout opravdu ucelené informace

„Tady v naší soupravě je možné se dozvědět i nějaké informace konkrétně o předcích našich návštěvníků. Máme tady databáze legionářů, tedy pokud návštěvník ví základní data, jméno, příjmení, místo narození, tak mu dohledáme informace o jeho předkovi. Kde bojoval, v jaké jednotce sloužil, jakou hodnost měl, kdy se dostal zpátky do Československa," dodává Zdeněk Votava.

Legiovlak bude v Chlumci nad Cidlinou do neděle 19. března 2017. Jeho další zastávkou bude Jičín, pak Nová Paka a další nádraží v kraji.

autor: lcz
Spustit audio