V Chlumci testují projekt na vydávání občanských průkazů, starosta roli pokusných králíků přijal bez problémů

11. listopad 2016

Ministerstvo vnitra spustilo pilotní projekt detašovaných pracovišť magistrátů na městských úřadech v menších městech. V Chlumci nad Cidlinou a ve Skutči tak jako první včera začali testovat zájem o vyřizování občanských průkazů přímo na místě - bez nutnosti navštívit třeba krajské město. V Chlumci byl zájem během prvního dne provozu detašovaného pracoviště hradeckého magistrátu velký.

Důležité bylo, že systém neměl žádné porodní bolesti - všechno fungovalo tak, jak mělo, od techniky přes připojení do sítě až po samotnou přepážku.

Jsme pokusní králíci, ale v dobrém slova smyslu. A budu doufat, že příští rok se tato služba rozjede v dalších 183 městech.Miroslav Uchytil, starosta Chlumce nad Cidlinou

A tak si vedoucí oddělení dokladů a evidence obyvatel hradeckého magistrátu Oldřich Kašpar mohl krátce po konci úřední doby - tedy ve 14 hodin - oddechnout: „Myslím, že to vše hned běželo v pohodě. Bylo to v klidu. Udělali jsme 29 občanů dopoledne a 8 odpoledne. Čili nějakých 37 občanů dnes požádalo o nový občanský průkaz. Na jednu přepážku to je nadprůměrný počet. "

Čtěte také

Jako poslední přišla Olga Malečková. Objednala se přes internet na čtrnáctou hodinu, protože ale bylo volno, na řadu přišla asi o deset minut dřív - téměř okamžitě po příchodu.

A byla nadšená, nová služba jí ušetří dva dny, které by jinak trávila v Hradci Králové při žádosti o doklad a při jeho vyzvednutí: „protože si musíte brát dovolenou, že jo. Takto se to dá nějakým způsobem vyřešit."

Občanský průkaz - přední strana

Za přepážkou nebo spíš za stolkem seděla úřednice hradeckého magistrátu Blanka Puterková. Žádné sklo, žádná izolace - ale přímý kontakt s klienty. I ona si první den pochvalovala: „Naprosto příjemní, naprosto jsou v pohodě. Prostě pozitivní. Nemůžu říct, že bych se tady bála, že tady nemám přepážku. Lidé za všechno děkují, takže já jsem zcela spokojená."

Zájem o tuto službu je velký
Zdá se tedy, že začátek testovacího období potvrdil to, co předpokládal starosta Chlumce nad Cidlinou a jeden z iniciátorů celého projektu Miroslav Uchytil z KDU-ČSL - tedy že zájem bude.

A tak mu jako starostovi nevadí, že si na jeho městě ministerstvo cosi zkouší: „Ano, v dobrém slova smyslu. Jsme pokusní králíci na dvou místech v republice. Ale tito dva pokusní králíci zcela jistě ministerstvům dokáží, že tohle je zcela opodstatněná služba pro lidi. A budu doufat, že již příští rok se zcela vážně rozjede tato služba v dalších 183 městech České republiky. V přepočtu na spádovost obyvatel je to služba pro 3 miliony lidí."

Testování bude trvat šest měsíců, už teď ale jak Chlumec, tak Skuteč projevily zájem o další půlrok. Pak by se měly výsledky vyhodnotit.

autor: lcz
Spustit audio